Защо да направим ъпгрейд до Windows 7

Windows 7 вече е на пазара и вероятно повечето потребители се питат дали си струва да направят ъпгрейд към новата операционна система. Има много причини за подобна стъпка – и те са по-основателни, отколкото аргументите против ъпгрейда. Въпросът е актуален както за потребителите на Windows XP, така и за тези, които работят с по-новата система Vista.

По-лесно разрешаване на проблеми. Версиите Pro и по-висока на Windows 7 включват функция Problem Steps Recorder, която ви позволява да създадете един вид анимирано филмче за илюстриране на проблема. Включете рекордера и изпълнете стъпките, които произвеждат грешка. Добавете анотации към анимацията, ако е необходимо, и изпратете по имейла zip-вания файл до службата за техническа поддръжка. Така ще си спестите време за разговори по телефона със специалистите по поддръжка и ще избегнете технически бариери в диалога.

По-дълъг живот на батерията. Лаптопите с Windows 7 работят значително по-дълго време на батерия, отколкото под управлението на Vista, благодарение на промените в новата ОС. Когато компютърът премине в режим на ниска консумация (sleep, hibernate), Windows 7 изключва захранването на компоненти, които при Vista невинаги биваха изключвани: USB портове, камери и др. Новата ОС също така намалява консумацията на електроенергия при нормални операции с до 15%.

По-бързо намиране на нещата.
Въведената в Windows 7 характеристика Libraries ви позволява да видите файлове от множество папки в една мета-папка – Documents Library, например, независимо дали те физически се съхраняват в My Documents или в друга папка. Подобрено е също десктоп търсенето, което сега използва по-малко компютърни ресурси, генерира по-бързо резултати и добавя полезни характеристики като групиране на резултати по тип и място, търсене на мета данни и контекстно търсене в Windows Explorer, Control Panel и на други места.

По-висока сигурност на данните. Windows 7 идва с подобрения в интегрирания инструмент за бекъп и възстановяване, като ви дава повече контрол. Сега можете да изберете специфична дестинация за бекъп, вкл. мрежов диск, да създадете системн имиджи независимо от файловия бекъп и да изберете кои папки и/или файлови типове да архивирате. Нова функционалност прави по-лесно възстановяването на предишни версии на файлове и папки чрез Windows Backup and Restore Point. И не на последно място, инструментът BitLocker-to-Go ви позволява да криптирате и защитите с парола файлове, копирани на флаш устройство.

Подобрен интерфейс. Новият Aero интерфейс прави по-лесна работата с активни приложения и отворени файлове. Когато преминавате с мишката над икона в лентата със задачи, ще видите големи тъмбнейли (умалени изображения) на всички отворени прозорци в даденото приложение или инструмент. При преминаване над самия тъмбнейл временно се показва прозорецът в нормален режим, а ляв клик го изважда активен пред вас. Десен клик върху икона от таскбара показва списък от последните отворени файлове – избирането на един от тях води до отварянето му. Функцията "snap" пък ви позволява да сравните два документа един до друг, като просто ги провлачите до противоположните страни на десктопа. Тези малки подобрения правят ежедневните операции значително по-лесни.

Подобрена съвместимост. Едно от големите оплаквания от Vista при пускане на системата беше, че много приложения и драйвери за устройства, проектирани да работят с XP, не се разбират с новата ОС. При Windows 7 подобен проблем съществува в много по-малка степен, или поне такива са обещанията на Microsoft. Режимът XP Mode for Windows 7 позволява и на стари приложения да работят с новата операционна система – директно от десктопа, без да се налага пускане на отделен шел. Windows 7 също така прави инсталирането на нов хардуер по-лесно чрез автоматично търсене в уеб и инсталиране на необходимите драйвери.

И накрая, черешката на тортата:

По-бърза и по-ефективна система. Това е най-важната причина да преминете към Windows 7. Обемистият код на Vista повиши значително изискванията към хардуера и нуждата от постоянии кръпки, за да работи ефективно системата. Windows 7 обаче има по-малък и оптимизиран код, благодарение на което заема по-малко дисково пространство и работи добре и на по-слаби компютри. Тестовете показват, че системата консумира по-малко процесорни ресурси и е по-устойчива от Vista на сривове. Освен това Windows 7 се зарежда по-бързо.

по темата: „Защо да направим ъпгрейд до Windows 7”

добавете коментар...

  1. коментари

    Прес съобщения

Коментар