ИКТ проекти за ?400 млн. дават шанс на БГ бизнеса

Български организации и фирми могат да кандидатстват в Шестия конкурс по тема „Информационни и комуникационни технологии" на Седма рамкова програма с бюджет 286,4 милиона евро. Предложения се приемат от 24 ноември до 13 април 2010 година, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Отделно по темите „Наука и общество" и „Социално-икономически и хуманитарни науки" на Седма рамкова програма са заделени повече от 120 милиона евро, стана ясно на националния информационен ден за участие в конкурсни сесии.

С 80 милиона евро ще бъдат финансирани нови разработки и приложения на роботи в индустрията и бита. До 2008 г. в света са инсталирани над 63 000 обслужващи робота за професионални и 4,4 млн. броя за домашни цели. До края на 2009 г.. умните машини в сектора на забавленията и почивките ще бъдат 2.8 млн броя.

В периода 2009 – 2012 г. още 49 000 обслужващи робота ще бъдат използвани в индустрията и 11.6 млн. броя в домакинствата.  Препоръката на МТИТС към бъдещите създатели на роботи е да се насочат към системи, които се самообучават, предвиждат и планират действия в реална среда.

Бюджетът на темата „Цифрови библиотеки и съдържание" е около 69 милиона евро. Като координатор на темата ИКТ в Седма рамкова програма, МТИТС отбелязва най-голяма активност на българските научни организации точно в тази област при предишни конкурси. В тази сесия се очакват проекти, които да осигурят надеждно съхраняване и управление на дигитално съдържание.

15 млн. евро е бюджетът на темата за фундаментални научни изследвания „Бъдещи и нововъзникващи технологии". По нея се финансират проекти, които трябва да доведат до създаване на ИКТ системи на молекулярно ниво и системи, чието действие е вдъхновено от принципа  на работа на човешкия мозък. 

Коментар