Нов начин за затваряне на „увиснали” програми в Windows 11

Windows 11 ще улесни опитните потребители при затваряне на „увиснали” програми
(снимка: CC0 Public Domain)

Понякога програмите, изпълнявани в Windows, зависват, причинявайки цялостен проблем в работата на операционната система. Сега в тестова версия на най-популярната десктоп платформа се появи нов начин за справяне с подобни ситуации.

„Увисналите” програми в Windows могат да причинят много неприятности на потребителите. В същото време щракването върху кръстчето в горния десен ъгъл на прозореца на приложението или използването на клавишната комбинация Alt+F4 не винаги помагат.

В една от новите версии на Windows 11 в процес на разработка Microsoft е внедрила технология за принудително затваряне на „замръзналия” софтуер, съобщи Tom’s Hardware. Потребителите могат да се възползват от нея, като просто щракнат с десния бутон върху иконата на приложението в лентата на задачите и изберат опцията „Край на задачата” от падащото меню.

Новата функция в лентата на задачите на Windows 11 се активира от настройките на операционната система в менюто „Поверителност и защита > За разработчици”. В момента опцията е активна за ограничен кръг потребители на тестови версии на операционната система, които са членове на програмата Windows Insider.

Поставянето на превключвател в менюто за разработчици индиректно показва, че функцията „Край на задачата” ще бъде деактивирана по подразбиране. Тя е предназначена да се използва предимно от програмисти за отстраняване на грешки и тестване на софтуер.

Във всеки случай нововъведението ще представлява интерес само за опитни потребители, които са наясно с факта, че в случай на грешка и случайно изключване на приложение може да загубяте данните, обработвани в него.

Коментар