Франция: Европа да вземе пример от Google

Членове на Европейския съюз искат да създадат съвместен проект за дигитализиране на книгите, вземайки пример от Google. Това обяви френският културен министър Фредерик Митеран, предаде Ройтерс.

По време на срещата на министрите в Малмьо, Швеция, държавниците са взели решение да създадат комисия от “мъдри хора”, която да изработи план за създаването на цифрови библиотеки, е обяснил Митеран в интервю пред френските медии.
Според френския културен министър, дигитализирането на книгите е нещо важно и не бива да се оставя в ръцете на частни корпорации. Вместо това правителствата трябва да изготвят адекватни политики за целта.
Комисията, за която френският културен министър говори, ще трябва първо да събере всички гледни точки на отделните национални правителства. След това нейната задача ще е да изготви общата позиция.
Митеран е на мнение, че в подобна идея няма ниакви нюанси на анти-американизъм. Той обаче е категоричен, че не бива да се оставя на която и да е частна комания да решава каква ще е политиката по един толкова съществен въпрос като дигитализирането на литературното наследство.
Според френския културен министър платформата на ЕС за дигитализирани книги, архиви и изображения трябва да играе много по-съществена роля за в бъдеще и министрите следва да се погрижат за по-доброто й финансиране.

Коментар