VivaMail: е-поща през всякакво устройство

Eлектронна поща навсякъде, по всяко време и на всякакво устройство, за индивидуални и за бизнес потребители – това е идеята, заложена в новата услуга VivaMail на оператора Vivacom, която бе представена снощи. VivaMail обединява в един пакет три услуги – e-mail хостинг, мобилна електронна поща и мобилен интернет.


Новата услуга се базира на платформата на Microsoft Communication Services. За бизнес потребителите това трябва да означава, че вместо да инвестират в скъпа инфраструктура – да купуват хардуер и MS Exchange или Lotus Domino сървър – те могат да ползват електронна поща само срещу месечна такса, под формата на външна услуга. При това мобилният вариант на електронната поща прави възможно тя да е достъпна за всеки служител навсякъде, където пътува, по всяко време на денонощието.
Според данни на софтуерния гигант от вече внедрени такива решения на световния пазар приложението може да намали с 40 до 60 процента разходите за e-mail комуникация на малкия и среден бизнес. Спестяването идва от факта, че не се налага да се закупува софтуер и хардуер за фирмената електронна поща, не се поддържа щатен ИТ специалист, който да се грижи за системата, не се плащат такси за поддръжка.
VivaMail тръгва на пазара с три тарифни плана. Пакетите са с месечни цени от 15 до 30 лв. и включват до 1000 МВ трафик. Така например най-малкият пакет от 15 лева включва 20 MB за е-поща и мобилен интернет, по 0,30 лв. на MB след изчерпване на включените в пакета, 100 MB пощенска кутия. Пакетът от 20 лева включва 50 MB за е-поща и мобилен интернет, по 0,30 лв. на MB след изчерпване на включените в пакета и 1 GB пощенска кутия. Третият, най-скъп пакет, лева увеличава предвидения трафик до 1000 MB, цената на мегабайт над лимита остава 30 ст. и размерът на пощенската кутия остава 1 GB. И в трите случая за електронна поща се поддържат протоколоте Active Sync, POP3, IMAP, OWA, като тарифните планове от 20 и 30 лева добавят към това и Mapi – протокол за споделяне на календара.
Другата отличителна черта на VivaMail е фактът, че платформата е съвместима с практически всички смартфони, които се продават в момента на пазара, а не се базира на едно единствено устройство.
В България само 55 хиляди са хората, които имат мобилен достъп до служебния си мейл. От тях само във VIVACOM сме над 4000 човека. Вярваме, че с платформата и условията, които предлага VivaMail, ще удвоим тази цифра за по-малко от 3 години – прогнозира търговският директор на телекома Александър Димитров. – С VivaMail компаниите ще могат да се фокусират изцяло върху бизнеса си вместо върху управление на e-mail инфраструктурата си”, допълва още той.
VIVACOM е един от най-иновативните телеком оператори, с които работим в Европа и притежава една от най-развитите мрежи в България. Партньорството ни се базира на предоставянето на софтуер и услуги от Microsoft, за да могат VIVACOM да създават и предлагат високо конкурентни решения на широката база от техни потребители”, обясни Павлос Кириаку, мениджър стратегически партньорства за Microsoft Централна и Източна Европа.

Коментар