HP разработва принципно нови компютри с изкуствен интелект

Фундаментално нови компютри ще се появят на пазара още през 2024 година
(снимка: HP Inc.)

В тримесечния си финансов отчет корпорацията HP Inc. обяви, че следващата година ще пусне компютър с нова архитектура, която позволява на потребителите активно да работят със системи с изкуствен интелект, оставяйки най-чувствителните данни в локалната изчислителна инфраструктура.

В проекта за нова компютърна платформа са привлечени ключови разработчици на компоненти като AMD, NVIDIA и Qualcomm. В интервю за CNBC шефът на компанията Енрике Лорес заяви също, че HP Inc. си сътрудничи и с разработчици на софтуер, включително в сферата на изкуствения интелект и доставчици на AI услуги.

Партньорите, според Лорес, са изправени пред задачата да създадат такива персонални компютри, които значително ще ускорят анализа на данни, но в същото време няма да прехвърлят поверителна информация към сървъри на трети страни.

От думите му следва, че новите компютри все пак ще изискват връзка с облачни услуги. Не всички изчисления ще се извършват локално, но потребителите могат да са спокойни за сигурността на чувствителната информация.

„Смятаме, че има реална възможност за създаване на нова категория персонални компютри“, каза Лорес. „AI ще ни помогне да преосмислим какво е компютърът. Изживяването, което клиентите получават, ще бъде много различно и ние си партнираме с всички ключови доставчици на софтуер и чипове, за да преработим архитектурата на компютъра“.

По неговите думи, такива фундаментално нови компютри ще се появят на пазара още през 2024 година.

Като пример за използване на платформата Енрике Лорес посочи обработката на масив от данни от персонален компютър и формирането на отчет, който е удобен за изучаване от човек. В бъдеще системата ще разяснява резултатите от анализа и ще прави изводи чрез обработка на прости потребителски заявки на естествен език.

Подобни AI инструменти определено ще бъдат търсени в корпоративния сегмент, където HP Inc. е лидер в доставките на компютри, според резултатите от последното фискално тримесечие на компаниеята.

Коментар