Нова уеб услуга намира лесно авторски снимки

Българска уеб компания предложи конкурентна на световните технологии услуга за търсене на авторски снимки с помощта на визуална подобност (visual similarity).

Разработената за StockPodium технология за търсене на визуално сходни снимки анализира фотографския материал по отношение на съдържание, цветове и форми. Създател на технологията е Имагга България.

Новият подход, в комбинация с вече познатото търсене по ключови думи, позволява намиране на желаните снимки бързо и интуитивно. StockPodium събира в резултатите от търсенето снимки от 5 от най-популярните световни банки за микросток-снимки.

Идеята за дигитални снимки с високи художествени качества на изключително ниски цени или микросток-снимките, както са известни, стана популярна благодарение на уебсайтове като iStockPhoto, Fotolia, Dreamstime и др.

Снимките се предлагат на цена от няколко долара, затова бизнес моделът често е сравняван с този на нискотарифните превозвачи.

Българските предприемачи от StockPodium предоставят на сайта си разширени възможности за търсене и филтриране на резултатите, вкл. търсене на векторни файлове, ориентация на композицията и др. Всичко това, в комбинация с възможностите за търсене на база на визуална подобност и обединяване на съдържанието на няколко сайта прави проекта силно конкурентоспособен.

В сайта са достъпни както снимки на известни фотографи, така и на начинаещи автори. Най-голяма полза от успешната реализация на проекта ще имат креативните рекламни агенции, дизайнерите на свободна практика, електронните медии, създателите на съдържание в интернет, блогърите и презентаторите, посочиха от разработчика.

Косвено ще са облагодетелствани и фотографите, чиито снимки ще могат да бъдат откривани по-лесно и бързо.

Създателите на проекта планират да въведат още полезни инструменти – уточняванe значенито на двусмислени думи, възможности за филтриране по цена, лиценз и др.

Клиентската част на системата е базирана на стандартните HTML, CSS и JavaScript и е съвместима с последните версии на популярните браузъри Firefox, Internet Explorer, Chrome, Safari, Opera.

Коментари по темата: „Нова уеб услуга намира лесно авторски снимки”

добавете коментар...

  1. joro

    Да не би да си търсил на английски в българската версия на сайта 🙂 ?

  2. pozdrawleniq

    ама нищо не можах да намеря

Коментар