AI плъгин за WordPress пише текстове за блогове

Изкуственият интелект навлиза и в популярна платформа като WordPress
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-популярната CMS платформа WordPress се присъедини към услугите, които използват технологии за машинно обучение и изкуствен интелект, базирани на невронни мрежи. Новият AI плъгин Jetpack AI Assistant може да генерира съдържание за WordPress блогове въз основа на потребителски заявки.

Jetpack AI Assistant е разработен от Automattic, собственик на платформата WordPress.com и важен участник в проекта с отворен код WordPress. Компанията нарича инструмента креативен помощник, който позволява на потребителите да генерират разнообразно съдържание и значително намалява времето и усилията, необходими за създаване на статии.

AI плъгинът е способен автоматично да създава заглавия въз основа на съдържанието на статиите и да оптимизира стила на текста – налични са „официални”, „провокативни”, „хумористични” и други опции.

Освен това плъгинът може да генерира текст въз основа на потребителски заявки. Например, можете да получите смислен текст, като помолите Jetpack AI Assistant да изготви списък с места, които трябва да се видят в Токио, и да създаде електронна таблица с обменните курсове йена към долар и евро.

Разработчикът Automic твърди, че AI инструментът може също да проверява правописа и граматиката, както и да превежда от един от 12 езика на друг, включително китайски, английски, френски, руски, испански, хинди и др.

Въпреки че подобен ход за привличане на допълнително внимание към проекта WordPress е съвсем логичен, не е трудно да се прогнозира, че новите функции могат да навредят. Много копирайтъри вече губят работата си, заради AI, а мрежата скоро ще бъде затрупана от цунами от нискокачествено съдържание, генерирано с помощта на езикови модели.

Освен това подобни инструменти с изкуствен интелект могат да бъдат много неточни и да страдат от „халюцинации”, които дават напълно ненадеждни или остарели резултати.

В самата демонстрация на Automattic показаните валутни курсове за пътуване до Япония са актуални към август 2021 г. Компанията не разкрива на чии разработки е базиран нейният инструмент, но е известно, че ChatGPT също е обучаван на информация, получена преди август 2021 г.

Коментар