Холандия слага бариера за китайските студенти по микроелектроника

Обучението в сферата на полупроводниците влезе в обсега на санкциите срещу Китай
(снимка: ASML)

В разгара на търговската война между Запада и Изтока жертва станаха и студентите. Холандия изготвя законопроект, който изисква специална проверка на чуждестранни студенти, които са изразили желание да учат в местни университети в редица напреднали области, включително производство на полупроводници и отбранителни технологии.

Базираната в Холандия компания ASML произвежда най-модерните машини за производство на чипове в света. По-рано, под натиск от САЩ, холандското правителство се съгласи да ограничи износа на чип-оборудване за Китай, но сега отиде още по-далеч, въвеждайки забрана за обучение в местните образователни институции на някои „високорискови“ студенти.

Тази седмица холандското министерство на образованието потвърди плановете си да въведе допълнителен скрининг за чуждестранни студенти и професионалисти, които възнамеряват да изучават „важни предметни области“, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници.

Но в изявлението се подчертава, че мярката ще бъде „неутрална по отношение на страната на произход“, което означава, че няма да зависи от националността на студентите. Въпреки това санкциите, наложени от Холандия по предложение на САЩ, предполагат, че когато новото правило влезе в сила, нито един китайски студент няма да може да издържи теста.

Ескалиращите санкции вече засегнаха професионалистите в сферата на полупроводниците. Китайският производител на чипове памет YMTC, например, поиска от всички американски служители да напуснат компанията.

През април Холандската служба за общо разузнаване и сигурност публикува доклад, който обяви Китай за „най-голямата заплаха за икономическата сигурност“ на страната. В документа се казва още, че сътрудничеството между двете страни е възпрепятствано от политиката на китайските компании – те, според холандските служби, криели участието на правителството или армията в съвместната им работа.

Коментари по темата: „Холандия слага бариера за китайските студенти по микроелектроника”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    До първия коментар – Не се грижи за свободата и демокрацията в Европа, които не разбираш ами си гледай своите господари.

  2. Бай Х.

    Свободните хора никой не ги спира, само китайските комундета, който използват технологиите за следене, контрол на населението и промишлен шпионаж.

  3. Anonymous

    Каквото повикало, такова се обадило, Анонимен! И така трябва да бъде !
    А ти какво – ако някой те удари, втория път сам себе си ли се удряш, а?
    Европейските ценности са си валидни и ще бъдат (за съжаление много в Бг не ги разбират ИЗОБЩО), но това не значи, че трябва доброволно да лягаме под ножа.

  4. Anonymous

    Къде отиде свободата и демокрацията? Европейски държави все по-тоталитарни стават.

Коментар