Полицейски роботи вече патрулират в Сингапур

Сингапур е иноватор в използването на роботи за полицейски задачи
(снимка: CC0 Public Domain)

След пет години тестове властите в Сингапур започнаха да разполагат полицейски роботи по улици и обществени места. Автономни движещи се машини с височина 1,7 метра ще осигуряват кордони и ще предупреждават минувачите в случай на инциденти, за да има ред, докато пристигнат основните полицейски сили.

Роботите са оборудвани с камери, сензори, високоговорители, дисплеи, мигачи и сирена – могат да се използват както за патрулиране, така и за извикване на полицаи от гражданите, разказва за иновацията Straits Times. Сингапурската полиция съобщи, че два такива робота вече патрулират на Терминал 4 на летище Чанги.

За първи път полицията изведе роботи по улиците на Сингапур през 2018 г. на парада Чингай, посветен на празнуването на китайската Нова година. Оттогава машините преминаха през няколко надстройки и преименувания – преди това се наричаха Matar 2.0 и 3.0 (многоцелеви автономен робот за всякакви терени).

Роботите бяха използвани на различни обекти: в района на Марина Бей за празниците и в хостелите на чуждестранни работници в първите дни на блокиране заради пандемията.

Патрулите на летище Чанги са оборудвани с прибиращи се мачти, които се издигат на височина до 2,3 м, и 360-градусови камери за наблюдение, които осигуряват на полицейските служители безпрепятствен изглед директно от централата на летището.

Ден преди това беше организирана демонстрация на възможностите на машините за представители на медиите – роботи патрулираха на терминала заедно с полицията. Забелязвайки как един от посетителите отиде до изхода, оставяйки чантата си, полицията се приближи до него, а роботът остана да пази територията, възпроизвеждайки сигнали за операцията.

Полицейският началник Лим Ке Уей казва, че патрулните роботи са предназначени да осигурят допълнително полицейско присъствие в терминала. Супт Лим, началник на полицейския отдел на летището, добавя, че машините ще помогнат на служителите да вземат по-добри решения и да се справят по-ефективно с инциденти.

На летище Чанги действат много роботи с други цели: чистачи, консиержи, косачки, а през 2019 г. тук беше тестван робот на КАТ, който патрулира, но не може да налага глоби за неправилно паркиране.

Коментар