AMD предизвиква Nvidia със специален процесор за ChatGPT

„AI е най-голямата и стратегически важна възможност за растеж”, заяви Лиза Су
(снимка: Lis Su / Twitter)

С нов процесор, проектиран специално за AI системи и големи езикови модели, AMD ще се опита да отнеме дял от конкурента Nvidia, чиито ускорители стоят зад ChatGPT и други AI ботове. Чипът на AMD e способен да обработва повече памет от основния си съперник.

Процесорът Instinct MI300X е обозначен като GPU (графичен процесор), но целевият му обхват са високопроизводителните системи, предназначени за изчисления с изкуствен интелект.

В момента Nvidia доминира в тази област. Пазарният ѝ дял е 80%, а според някои източници дори повече. Процесорите на Nvidia се използват в системи, които работят с AI модели ChatGPT, Bing AI и Stable Diffusion.

Предимството на графичния процесор се състои в способността му да изпълнява много относително прости изчислителни операции паралелно, което играе критична роля при обучението и използването на невронни мрежи.

AMD предпочита да нарича своите процесори „ускорители”, въпреки че тяхната цел е да се конкурират с графичните чипове на Nvidia в области като AI и сървърите. Изпълнителният директор на AMD д-р Лиза Су заяви, че AI е „най-голямата и стратегически важна възможност за растеж” за компанията.

„Очакваме, че пазарът на AI ускорители за центрове за данни, който е 30 милиарда долара тази година, ще расте постоянно с повече от 50% всяка година, за да надхвърли 150 милиарда долара до 2027 г.”, каза Лиза Су.

MI300X е специално проектиран за използване с езикови модели и други усъвършенствани AI продукти. Процесорът може да използва до 192 GB памет, което означава, че ще се справи с по-големи модели от конкуренцията (H100, например, поддържа само 120 GB памет).

Паметта е от решаващо значение, тъй като AI приложенията извършват все по-голямо количество изчисления. В демонстрацията MI300X управлява модел Falcon с 40 милиарда параметъра. За сравнение, моделът OpenAI GPT-3 съдържа 175 милиарда параметъра. AMD планира да достави готови системи, базирани на осем ускорителя MI300x наведнъж (с всички необходими периферни устройства).

В допълнение, компанията представи собствена програмна обвивка за AI процесори, наречена ROCm, която медиите сравняват с CUDA – много зрял и популярен пакет за управление на GPU на Nvidia. Платформата CUDA позволява, наред с други неща, да се извършват различни неграфични изчисления на GPU.

Коментар