Опасни са над 30% от коледните светлини

Над 30% от коледните светлинни украси представляват явен и пряк риск от пожар и токов удар, според нов доклад на Европейската комисия.

Между ноември 2007 г. и май 2009 г. на различни интервали са били провеждани изпитвания на 196 случайно избрани образци на светлинни гирлянди от всички сегменти на ценовата гама. Обект на проверка е било съответствието на образците с 20 административни и технически изисквания.

Сериозни проблеми по отношение на съответствието, които водят до повишен риск от токов удар, от пожар или от двете, са констатирани при 30,4% от подложените на проверка светлинни гирлянди.

Една четвърт от светлинните гирлянди не са преминали изпитванията за безопасност по отношение на закрепването на захранващия кабел. Недостатъчно доброто закрепване на захранващия кабел може да доведе до откачване на електрическите проводници, което води до висок риск от токов удар.

23% от светлинните гирлянди не съответстват на изискванията относно напречното сечение. Това означава, че използваните проводници са твърде тънки за електрическия ток, който тече по тях, което увеличава риска от прегряване и пожар.

28% от гирляндите пък не са преминали изпитванията за безопасност на кабелите. Това означава, че изолацията и конструкцията на продукта са такива, че съществува риск от токов удар.

Що се отнася до произхода на опасните продукти, приблизително 41% от изпитаните 196 образци са с произход от Китай.

"Настоящият доклад е сигнал към потребителите да бъдат нащрек. Националните органи и промишлеността ще удвоят усилията си да пресекат възможностите стоки със съмнително качество да попаднат в магазините и в домовете ни", заяви комисар Меглена Кунева.

Докладът съветва потребителите да купуват коледни светлинни гирлянди от реномирани търговци, при които спазването на основните стандарти за безопасността би трябвало да е гарантирано.

Друга препоръка е никога да не оставяме включена коледната светлинна украса, когато не сме у дома или през нощта, когато всички спят.

Коментар