Windows 11 ще позволи влизане в уеб услуги без парола

Потребителите на Windows 11 ще получат модерна технология за оторизация
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft пусна нова тестова компилация на Windows 11 под номер 23486 за участниците в програмата Windows Insiders. Най-забележителното нововъведение е поддръжката на технология за ключове за достъп, с която потребителите могат да влизат в приложения и уебсайтове, без да въвеждат парола.

Новата функция се базира на технологията Windows Hello за създаване на ПИН и ключ за достъп въз основа на пръстов отпечатък или сканиране на лице. Впоследствие такъв ключ може да се използва за оторизация в поддържани приложения и уебсайтове.

Например, потребител може да отиде до уебсайт, който поддържа ключове за достъп, да настрои нов метод за удостоверяване на самоличността и след това да използва токена за достъп за оторизация, пояснява The Verge.

Ключовете за достъп се управляват от съответния раздел в настройките на операционната система – просто трябва да отидете в менюто „Акаунти” и да изберете елемента „Ключове за достъп”.

Въпреки че браузърът Microsoft Edge отдавна поддържа основния стандарт за уеб удостоверяване с ключове за достъп, добавянето на поддръжка на тази технология към Windows Hello ще улесни управлението на потребителските данни на ниво операционна система.

Използването на ключове за достъп се счита за най-сигурният метод за удостоверяване, тъй като, за разлика от обикновените пароли, атакуващите не могат да ги откраднат в резултат на фишинг или чрез техниката „груба сила”.

Коментар