Продажбите на сгъваеми телефони нарастват, но не и в Източна Европа

Над 50% е очакваният ръст в продажбите на сгъваеми смартфони през 2023 г. 
(снимка: CC0 Public Domain)

Мобилните устройства със сгъваеми екрани стават все по-популярни, въпреки общия спад в търсенето на смартфони на световния пазар, сочи нов доклад на анализаторската компания Counterpoint Research. 

През първото тримесечие на 2023 г. глобалните продажби на сгъваеми смартфони са нараснали с 64% на годишна база до 2,5 милиона единици. Цифрите са още по-впечатляващи, предвид факта, че пазарът на смартфони като цяло регистрира спад от повече от 14 процента за същия период. 

Почти навсякъде се забелязва възходяща тенденция в продажбите на сгъваеми модели. Единственото изключение е Източна Европа, където продажбите са намалели с 29%, според данните на Counterpoint Research. 

Сред пазарите, които осигуряват ръста в продажбите на сгъваеми смартфони, анализаторите изтъкват Китай. Въпреки че пазарът на смартфони в страната се сви с около 8% през първото тримесечие на 2023 г., продажбите на сгъваеми устройства се увеличиха със 117% на годишна база до 1,08 милиона единици. Huawei, Oppo, Samsung, Honor и Vivo са в топ 5 на водещите марки по продажби на такива модели в Китай. 

„В Китай имаше грандиозни презентации на нови сгъваеми устройства като Oppo N2 и N2 Flip. Такива големи събития стимулират пазарния интерес. В резултат на това китайските потребители станаха по-запознати със сгъваемите устройства в сравнение с потребителите в други региони“, коментира Counterpoint Research. 

Междувременно Индия и страните от MEA (Близкия изток и Африка) също отчетоха впечатляващи трицифрени ръстове на фона на ниска сравнителна база година по-рано. Продажбите на сгъваеми устройства в региона са нараснали съответно с 967% и 197%. Северна и Латинска Америка отбелязват ръстове от 43% и 24%, докато в Западна Европа и Азиатско-тихоокеанският регион продажбите растат със 7% и 15%. 

Анализаторите очакват допълнително засилване на конкуренцията между марките в сегмента на сгъваемите смартфони, включително чрез по-атрактивни цени и пускането на нови модели. 

Counterpoint Research е доста скептична относно възможността за ранно пускане на сгъваема версия на iPhone. Анализаторите признават, че Apple може наистина да има такива планове, но очакват появата на сгъваемо устройство от производителя на iPhone не по-рано от 2025 г. 

Друга анализаторска компания, TrendForce, прогнозира над 50 процента увеличение на доставките на сгъваеми смартфони през 2023 г. Според експертите, на пазара ще излязат 19,8 милиона такива устройства, което е с 55% повече от миналогодишния резултат от 12,8 милиона броя.  

Ако прогнозата се окаже вярна, то делът на сгъваемите смартфони на световния пазар ще нарасне от 1,1% на 1,7%. Предполага се също, че до 2027 г. техният дял може да достигне 5,3%. 

Коментар