Сервизът на Xerox отбеляза 40 години у нас

Тези дни Xerox България чества 40-годишен юбилей от създаването на професионален сертифициран сервиз в страната. Първите професионални сервизни техници завършват обучението си в края на 1969 г. Курсът е проведен в обучителния център на корпорацията в Лондон, а поводът е нуждата от професионални техници, които да обслужват копирните устройства Rank Xerox 660 и 720.

„Компанията Xerox има желязна логика – нито едно устройство не излиза на пазара преди да има обучен сервиз”, разказва Георги Вътев, един от първите сертифицирани сервизни техници на Xerox у нас, понастоящем управител на „Булранг” – първият оторизиран сервизен и търговски партньор на Ксерокс България от 1990 г.

„Преди да се пусне в продажба някое ново устройство, ние ходехме на едномесечни курсове за обучение за съответната машина”, допълва Вътев.

През 1969 г. обученията се провеждат във Великобритания. По-късно са отворени още два центъра за сервизно обучение в Източна Европа – първият в Бърно (Чехия), а по-късно и в Брашов (Румъния). Всеки курс е за конкретно устройство и завършва с практически изпит и издаване на сертификат.

Сервизът на Xerox в България започва работа през 1969 г. и е организиран от ДИП „Канцеларски Машини” – държавна фирма с национален обхват, чиято сфера на дейност е всичко, с което може да се оборудва един офис – от датници, през циклостилни и пишещи машини, до първите компютри „Правец”.

Първоначално сертифицираният сервиз на Xerox функционира с двама техници в София. Пет години по-късно техниците вече са 40-50 души в цялата страна, тъй като във всеки окръжен център на „Канцеларски машини” има поне по един човек, който се занимава само с обслужване на Xerox устройства.

Постепенно броят на техниците и сервизните бази се увеличава. Сервизната мрежа в страната бързо се разширява, а през 80-те само в София вече има над 40 техници.

Xerox сервизира и произвеждани в България машини. От 1986 г. до 1989 г. в завода за пишещи машини в Пловдив са произведени около 5 000 Xerox устройства от сериите 1025, 1050, 1065, както и електронни пишещи машини и широкоформатни инженерни системи.

Коментар