Нови AI услуги позволяват “разговаряне” с документи

Изкуствен интелект ще позволи на потребителите да „комуникират“ с документи в чат
(снимка: CC0 Public Domain)

Иновативни услуги с изкуствен интелект в облака Microsoft Azure ще позволят на потребителите да “разговарят” с документи, да организират векторно търсене и да транскрибират аудио записи на 57 езика.

На конференцията Inspire 2023 компанията от Редмънд обяви серия от AI технологии за облачната платформа Azure. Най-забележителната от тях е векторното търсене, отбелязва TechCrunch. Но не по-малко интересно е взаимодействието с документи.

Microsoft демонстрира услугата Document Generative AI, базирана на Azure AI Document Intelligence (бивш Azure Form Recognizer) и Azure OpenAI Service, която ще позволи на потребителите да „комуникират“ с документи в чат, да създават ангажиращо съдържание от тях и да използват силата на Azure OpenAI модели за съществуващи данни.

Безпроблемното взаимодействие с документи на естествен език ще улесни намирането на отговори и получаването на ценна информация. Услугата поддържа множество типове документи, оптично разпознаване на знаци (с базирана на AI корекция на грешки) и извличане на информация.

AI технологията също така гарантира поверителността на информацията, тоест потребителят може да бъде сигурен, че данните му ще останат изолирани и под негов контрол. Освен това услугата осигурява мащабируемост: документите могат да бъдат както малки, така и огромни, а библиотеката с документи може да се мащабира до корпоративен размер.

Що се отнася до векторното търсене, това е метод за търсене на информация в различни видове данни, включително изображения, аудио, текст, видео и др. Технологията определя резултатите от търсенето въз основа на сходството на цифровите представяния на данните. За разлика от изследването на ключови думи, векторното търсене сравнява векторното представяне на заявката и съдържанието, за да намери подходящи резултати за потребителите.

Налична за предварителен преглед чрез Azure Cognitive Search, функцията Vector Search използва машинно обучение, за да определи значението и контекста на неструктурирани данни, включително изображения и текст, и да ускори търсенията. Microsoft отбелязва, че Vector Search може да се използва в приложения и услуги за генериране на персонализирани отговори на естествен език, предоставяне на препоръки за продукти и разкриване на модели на данни.

„Векторното търсене, интегрирано с Azure AI, позволява на клиентите да изграждат базирани на чат приложения с активирана търсачка, да конвертират изображения във векторни с помощта на Azure AI Vision и да извличат подходяща информация от големи набори от данни за автоматизиране на процесите“, според блог публикация. „Интеграцията на векторно търсене се разпространява безпроблемно към други възможности на Azure Cognitive Search“.

В допълнение, Microsoft обяви предстоящото издание на системата за разпознаване на реч OpenAI Whisper. Този модел осигурява точна транскрипция на човешка реч на 57 езика и превод на английски, а също така създава преписи с подобрена четливост. 

Сред предимствата на OpenAI Whisper в Azure компанията посочва корпоративна сигурност, контрол на поверителността и възможности за обработка на данни, които позволяват на потребителите да създават персонализирани решения, за да посрещнат специфични бизнес нужди.

Коментар