Интернет общество пише тъжба до парламента


Писмо до Народното събрание срещу подслушването в Интернет – това е работното заглавие на тъжба, която родното „Интернет общество“ се готви да изпрати до парламента. Става дума за печално известния проект за промени в закона за електронните съобщения, който предвижда ДАНС и различни служби на МВР и МО да имат право на достъп в реално време до трафични данни за уеб-потребителите чрез т. нар. интерфейс. Текстът на писмото е публикуван в блогосфера, където да събере мнение и евентуално да бъде допълнено.

Независимо от проведените две обсъждания по темата в МВР, редица от становищата на експертите в областта на Интернет не бяха взети предвид при изготвяне на окончателния текст на законопроекта“, се казва в писмото. То обединява становищата на Програма “Достъп до информация”, “Електронна граница” и “Интернет общество – България” по проблема с промяната на ЗЕС.

Обърнете специално внимание върху това, че предложенията на МВР са почти еднакви с тези на предишния екип на МВР, когато срещу тях се обявиха не кои да са други, а… сегашният министър г-н Цветан Цветанов и сегашният лидер на СДС и народен представител Мартин Димитров“, се казва още в тъжбата.

Същит текст е тема на обсъждане на специална група във Facebook, наречена “Не искаме МВР да ни следи безконтролно в Интернет!” В нея членуват 2369 потребители.

Коментар