Лекота, стил и мощ за бизнес геймъри и визуални творци: MSI Stealth 16 Studio

MSI Stealth 16 Studio e лек, мощен и стилен ноутбук за работа и забавление
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Мобилен компютър и за бизнес, и за игри, който изглежда добре във всяка ситуация и не тежи безумно – тази задача е „вечното” предизвикателство на лаптоп-индустрията, а едно от най-ефектните решения е MSI Stealth 16 Studio, новото бижу на тайванския производител. Очарователно лек, мощен, стилен на вид, той е сексапилен и е събрал в себе си най-доброто от Intel и Nvidia.

С този ноутбук човек може да работи на високи обороти, да се забавлява, да играе. MSI Stealth 16 Studio е перфектният спътник за хората, които работят здраво, но и се забавляват с игри за отмора; за дизайнерите и създателите на дигитално изкуство, за геймърите; за дигиталните номади.

В проектирането на „стелт” модела е преследван – и намерен – перфектният баланс между производителност, лекота, добър контрол, хубав външен вид, безупречен екран за всякакви обстоятелства, качествен звук.

Сърцевина от най-ново поколение

Трудно ще се намери задача, която да му се опре: MSI Stealth 16 Studio A13V съчетава 14-ядрен процесор Intel от 13-то поколение – Core i7-13700H – с графика за лаптопи Nvidia GeForce RTX 4070. Благодарение на тази мощна комбинация както натовареният ден в офиса, така и вечерните игрални сесии с най-новите заглавия не са проблем за Stealth 16 Studio. Няма да го затруднят и задачи за обработка на снимки, видео и 3D съдържание или други „тежки” графични процеси. Благодарение на технологията на Nvidia лаптопът отлично възпроизвежда „трудните” задачи по проследяване на движението на светлината, постигайки фотореалистичност.



С подобна мощ, широка приложимост и стилен дизайн MSI Stealth 16 Studio A13V попада във високия клас машини, като умело балансира между ролите си на производителен бизнес-лаптоп, компютър за игри и верен слуга на дигиталните творци.

Под капака се крият до 64 гигабайта DDR5 памет и няколко „хитри” системи за работа с графика, ефективно охлаждане и кристална картина. Измежду тях една от най-важните е MSI GPU Switch (MUX), която ловко балансира между високомощния режим на интензивно натоварване и оптималните режими за пестене на енергията.

Като стана дума за охлаждане, и тук е вграден комбинираният подход, при който единна тръбна система се грижи за температурата и на централния процесор, и на графичния. „Споделените тръби” са прикачени и към CPU, и към GPU, така че подобряват термалните свойства, за да отприщят производителността на системата.


Дизайн с много лица

Външният вид на MSI Stealth 16 Studio A13V привлича погледите на околните с елегантност и стил. Визуално лаптопът изглежда семпъл, изчистен от детайли, фин, същевременно е доста различен от всичко познато.

Този модел има две разновидности. Едната е снежнобяла, а другата е тъмно, мастилено синя, като нощно небе. Нашето тестово устройство е тъмносиньо.

Няма прозрачни пластмасови ъгли, святкащи корпуси, искрящи бутони. Единствено на задната страна се забелязва надписът „Stealth”, дискретно осветен, върху тънка ивица с огледално покритие.

Виждате ли, други мощни модели лаптопи търсят начин да грабнат очите с „натрапчива” външност, но тук е точно обратното – сдържаният, дискретен образ тихо кара погледите да се извъртят и да го проследят.  




В духа на финия, елегантен дизайн лаптопът е доволно лек и тънък. В най-дебелата си част е под два сантиметра. По отношение на теглото Stealth 16 Studio принадлежи към най-леките кандидати в категорията на мощните лаптопи за работа, гейминг и графика: една идея под 2 килограма. Е, за сметка на това захранването е с тегло 576 грама.

Висококачествени материали са вложени в създаването на корпуса на Stealth 16 Studio. Комбинацията от алуминий и магнезий придава на устройството не само излъчване на финес и стабилност, но и намалява теглото му. Тази сплав получи отличие на тазгодишното изложение CES.  

Комуникации

Подреден, сдържан – такъв е MSI Stealth 16 Studio A13V на вид, такъв е и в опциите за комуникационна свързаност. Броят и видът на портовете и конекторите осигуряват базовите потребности на мобилния човек, независимо дали е в офис, кафене, самолет, парк, чакалня, гейм-клуб. Наличните интерфейси дават всичко необходимо за ежедневната дейност.

Отляво намираме мрежов порт, HDMI конектор, четец за microSD карта и USB 3.2 Gen2 Type-C / DP. Отдясно, успоредно с порта за захранване, намираме USB 3.2 Gen2 Type-A порт, Thunderbolt 4 порт с функция за осигуряване на електрозахранване (PD) и аудио-жак. Безжичните връзки са представени както подобава на всеки модерен лаптоп в днешно време, с Wi-Fi и Bluetooth.

Накратко, има достатъчно възможности да се включи външен монитор и стандартна периферия (клавиатура и мишка) при нужда, даже да заредите някой и друг смартфон.

Дисплей за всяка ситуация

MSI Stealth 16 Studio A13VG идва с 16-ичов QHD+ дисплей със съотношение 16:10. Със своята честота на опресняване от 240 Hz той е създаден да изпълнява безпрекословно желанията на геймърите.

Яркостта му е над 400 кандела на кв.м., което го прави забележително ярък. Но да оставим мерните единици настрана – той се вижда задоволително добре дори под пряка слънчева светлина. Принос за това има и матовата повърхност на дисплея, която не позволява отблясъци.


За този дисплей е важно да се знае още, че има перфектно покритие на sRGB палитрата, отлично възпроизвежда P3 цветовата гама и се справя добре с AdobeRGB палитрата. С подобни данни дисплеят ще удовлетвори работещите с изображения, видео, графика, проектиране и чертане.  

Звук от дълбините

Ако първото впечатление от този лаптоп е неговият фин дизайн, а второто – яркият дисплей, то третото, което кара човек да ахне, е звукът. Той е богат и наситен, тримерен, дълбок. Нещо като „ултра-HD” на озвучаването, благодарение на вградените 6 модула: 2 колонки и 4 буфера. Ухото усеща звука като триизмерно преживяване, въпреки че визуално нищо не подсказва каква аудио-мощ е скрита тук.


Клавиатура за всяко настроение

MSI Stealth 16 Studio A13V има 6-редова „чиклет” клавиатура, включително и числова клавиатура вдясно. Ходът на всеки клавиш е много кратък, лесно е за писане. Гладките бутони осигуряват приглушен звук на удара – „тракането” по клавиатуата всъщност е леко, фино, като облика на самия лаптоп, установихме по време на нашия досег с този „стелт”. Няма да привлечем сърдити погледи, ако посред някой тих офис се заловим да напишем набързо имейл – шумът е незначителен и няма да подразни никого.

Подсветката има три нива на яркост. Цветовете обаче са мястото, където може да се постигне най-забележителен израз на индивидуалност. Диодите, които осветяват бутоните, могат да се програмират за различни цветове и ефекти. Това става от софтуерния център SteelSeries, откъдето могат да се използват десетина готови „палитри” или пък човек да си направи собствена настройка. Тя е толкова прецизна, че можем да задаваме цветове и ефекти за всеки отделен клавиш. Потребителите с повече фантазия могат да си правят групи бутони с различни визуални ефекти.





Клавиатурата е разположена „дълбоко” навътре ъм дисплея, отваряйки просторно място, което да послужи за подложка на дланите. По средата обаче има също толкова просторен… тъчпад! С размери 13,1×8,2 см той е като самолетно летище за пръстите на ръката.

Тъчпадът е отзивчив и много прецизен, дори към краищата. Приятен е за използване, с ясна и отчетлива обратна връзка. Това, което прави впечатление, е липсата на сензор за пръстов отпечатък върху тъчпада – малкото правоъгълниче за разпознаване на пръстите е изнесено встрани, вдясно.

Мощност или тишина

В духа на игровите лаптопи на MSI този модел има няколко режима на работа, които залагат на различно равнище на натоварване и охлаждане. Суперефективният режим означава максимална мощност за процесорно-графичния блок. В това състояние ноутбукът е готов да осигури „зверско” преживяване на цената на повечко топлина, повечко охлаждане и по-бързо изчерпване на батерията. MSI Cooler Boost 5 би трябвало да помага в справянето с топлинните ефекти: 2 вентилатора и 5 тръби се грижат да отнемат излишните градуси от вътрешността на устройството и да ги пратят навън.

Другата крайност е режимът „супер-батерия”, при който наличният заряд се използва пестеливо и човек може да работи десетки часове. По средата между тези две крайности разпознаваме режим за пълна тишина, който е ценен при престой в офиси и коуъркинг-центрове, както и един за „оптимално” балансиране на мощност спрямо енергоконсумация – нещо като „златната среда” между мощност и пестене на тока.



Сигурност

Като лаптоп за дигиталните номади, които работят, творят и играят, MSI Stealth 16 Studio A13V трябва да има всичко за защита на данните. Вече стана дума за наличния четец за пръстов отпечатък, но наред с него Windows 11 поддържа и лицево разпознаване, което може да се прилага благодарение на вградената уеб-камера. Тя пък е с капаче, отново за целите на сигурността. MSI са се погрижили и за наличието на Firmware Trusted Platform Module (fTPM) 2.0 – технология за криптографска защита.

MSI Stealth 16 Studio A13V – основни технически данни:

  • Процесор: 13th Gen Intel Core i7-13700H;
  • Софтуер: Windows 11 Home / Windows 11 Pro;
  • Графика: GeForce RTX 4070 GPU 8GB GDDR6, NVIDIA GeForce RTX Studio;
  • Материал: магнезиево-алуминиева сплав;
  • Дисплей: 16″ UHD+(3840×2400), 16:10, 120Hz опресняване /  16″ QHD+ (2560×1600), 16:10, 240Hz опресняване;
  • Размери: 1,99 кг, 19,95 мм;
  • Звук: 2+4 колонки, Dynaudio;
  • Камера: IR FHD с капаче;
  • Батерия: 99,9 Wh.

Наличност и цена

Лаптопът за бизнес-геймъри и дигитални творци MSI Stealth 16 Studio A13V е достъпен в търговската мрежа у нас от Ardes.bg. Цените на модела започват от 5999 лв. за конфигурация с 32GB RAM и 1TB M.2 NVMe SSD. Моделът е придружен с гаранция от 24 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар