Клиенти на Oracle свидетелстват пред ЕС

Потребители на Oracle заявиха пред загрижените антимонополни регулатори на ЕС вчера, че 7-милиардната сделка на щатската софтуерна компания за придобиване на Sun Microsystems няма да подкопае конкуренцията на пазара на бази данни, съобщи Internet news позовавайки се на Ройтерс.

Oracle коментира, че потребителите „единодушно и настоятелно“ са подкрепили нейното дело по време на първия ден от закритото изслушване пред Европейската комисия, която оспори сделката заради тревоги относно конкуренцията.

Много съм доволен. Не може да има по- добър глас от този на потребителите“, заяви Томас Винье, адвокат на Oracle.

Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson и британският мобилен оператор Vodafone Group бяха сред осемте потребители, дошли да се включат в изслушването. Там бяха и испанската банка Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Британската агенция за ядрени оръжия, британската НЗОК, и Sabre Holdings. Те обаче ще представят своята гледна точка днес – изслушването продължава.

Според независими пазарни наблюдатели, подкрепата от страна на потребителите може да бъде от критично значение за делото. „Ако те имат убедителна история, която да разкажат, това със сигурност ще увеличи шансовете на Oracle да изчисти сделката с малко или дори никакви последствия“, коментира антитръстовият адвокат Силвио Капелари от Arnold & Porter.

Е, в обратна посока ще има също доста силни аргументи. Опоненти на сделката на Oracle са щатската софтуерна корпорация Microsoft, немската SAP и самият основател на MySQL Михаел "Монти" Видениус.

Коментар