ИТ седмицата: рокади в РС бизнеса, нов враг на Google

Отиващата си седмица донесе новини за размествания в челната петица на компютърните производители. Същевременно животът в интернет продължи да провокира общественото внимание с пикантни случки и спорни въпроси.

Глобалният бизнес

Продължава възходът на компютърния производител Acer. Компанията се изкачи на второ място по обем на продажбите през третото тримесечие, изпреварвайки Dell, по данни на анализаторската компания iSuppli. Първа продължава да бъде HP, която отстоява лидерството си в продължение на 13 поредни тримесечия.

Впечатляващи успехи на пазара за ноутбуци бележи Lenovo. Един от водещите производители в света ще достигне продажби от 13 милиона броя, според източници от тайванската индустрия. Напълно е възможно Lenovo да изпревари Toshiba в борбата за четвъртото място през последното тримесечие на годината.

Microsoft и Yahoo изчистиха през седмицата и последните детайли по сделката, която сключиха по-рано тази година в областта на услугите за търсене и реклама. Двете компании планират да пуснат съвместни проекти в средата на 2010 година.

Японският гигант Panasonic планира да инвестира 1 милиард долара в разработка на зелени технологии за дома, вкл. системи за мониторинг на енергопотреблението. Планът определено отбелязва една доста радикална промяна в основния фокус на компанията.

Е-обществото – влиянието на Google почва да дразни

Нов враг на Google се изяви в Западна Европа, за да затвърди тенденцията на растящо недоволство от влиянието на интернет гиганта. Никола Саркози е решен да не позволи на корпорацията да отнеме на френския народ националните му културни ценности, предаде Таймс.

Асошиейтед прес пък покани потребителите на Facebook да гласуват за десетте топ истории в новинарските бюлетини през 2009 година. Гласуването без съмнение няма статут на научно изследване, но приобщава онлайн обществото и илюстрира нарастващия интерес на новинарските организации към сайтовете за социални мрежи с цел взаимодействие с аудиторията.

Проект за изменение на сега действащия Закон за електронния документ и електронния подпис подготви Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. С измененията българският пазар ще се отвори за чужди доставчици на е-удостоверителни услуги, тъй като се уеднаквяват изискванията към съдържанието на електронните удостоверения. Подписите ще се признават за саморъчни по закон, в някои случаи при изрична договореност между страните.

Европейският съюз и Microsoft най-вероятно ще сложат край на десетилетния си спор на тема антиконкурентни практики и има изгледи това да се случи още следващата седмица. Очаква се антитръстовите регулатори на ЕС да приемат коригираното предложение на американската софтуерна компания за осигуряване на потребителите на достатъчно богат избор от уеб-браузери като част от операционната система Windows.

Междувременно България стана част от европейската  система за морска безопасност. Софтуерната компания ТехноЛогика представи националната информационна система SafeSeaNet, разработена за ИА “Морска администрация”. Проектът, иницииран от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), има за цел координиране на обмена на информацията за кораби с опасни товари между страните-членки на ЕС.

Виртуална реалност и рекорди

Една от топ изявите през седмицата се състоя в столичния Бизнес парк. Виртуално представяне „събра в една стая” говорители от три различни държави. За първи път у нас Сиско България представи уникалната си технология за виртуално сътрудничество Cisco TelePresence.

Легендарният джобен компютър Psion прави повторен дебют в по-съвременно изпълнение. Компанията POS Ltd., създадена от бившия сервизен инженер на Psion Пол Пинок, подготвя за пазара ултрамобилния (UMPC) модел PsiXpda. По конструкция новото устройство напомня серията палмтопи Psion 5, но като технически възможности това е съвършено различно устройство.

При корпоративните решения, сървърът Fujitsu Primergy RX300 S5 бележи рекорди. Машината излезе на първо място по производителност сред 8-ядрените системи с два сокета, предназначени за виртуализация и BW (Business Warehousing). Рак сървърът постига два световни бенчмарк рекорда.

Има за какво да се завижда на климатолозите в Германия. Те вече разполагат с най-мощния суперкомпютър в своята област. Машината в Хамбург струва 35 милиона евро и с нейна помощ учените ще изследват изменението на климата.

Секс и лесни пари

Борд ще пази Facebook от секс маниаци, стана ясно през седмицата. Експерти от пет организации за интернет сигурност ще консултират социална мрежата по въпросите на онлайн защитата, в частност какви мерки да се предприемат срещу секс натрапниците.

Лесни 1000 долара могат да спечелят съзнателни американци. Асоциацията на филмовите компании (MPAA) нагорещи борбата срещу пиратството с награда за всеки, който предаде на полицията разпространител на нелегални DVD дискове. Кампанията цели да пресече незаконната търговия в бизнес центъра Fashion District в Лос Анджелис.

У нас авторът на злонамерената обява с болно дете във Фейсбук бе установен и задържан от пловдивските криминалисти – това е 25-годишният И.С. от Варна. Разследването започна, след като майка на едногодишно момченце с учудване видяла снимката на детето си във Фейсбук. Под нея стоял текст за набиране на средства за болно от лимфобластна левкемия бебе.

Коментар