САЩ и Русия в преговори за кибер-сигурността

САЩ и Русия са започнали преговори относно укрепването на интернет сигурността и ограничаването на използването на кибер-пространството за военни цели, предадоха Ню Йорк Таймс и агенция Франс Прес.

Цитирайки официални представители, свързани с преговорите, медиите посочиха, че щатските и руските държавни служители имат различни интерпретации на преговорите, но самият факт, че Вашингтон участва в подобно мероприятие, представлява значителна промяна в политиката, след като години наред оттам бяха отхвърляни на инициативите и предложенията на Русия.

Според официалните представители, администрацията на американския президент Обама осъзнава, че все повече нации разработват кибер-оръжия и е необходим нов подход, ако искаме да предотвратим международна надпревара по кибер-въоръжаване.

По думите на Виктор Соколов, заместник директор на Института по информационна сигурност в Москва, руската гледна точка за събитията е, че позицията на САЩ относно интернет сигурността осезаемо се е променила през последните месеци. Соколов окачествява този нов кръг дискусии като откриване на преговори между Русия и САЩ за евентуален договор за разоръжаване в кибер-пространството – нещо, което Русия отдавна иска, но досега САЩ упорито отказваше.

Разговорите се проведоха в добра атмосфера“ – така Таймс цитира Соколов. „И те се съгласиха да продължат този процес. Налице е положително движение“.

Според официални лица от страна на САЩ, руската гледна точка е малко по-различна от действителното. Докато руснаците се опитват да се съсредоточат върху договори, които могат да ограничат разработването на оръжия, САЩ се надява да използва преговорите, за да увеличи международното сътрудничество в борбата с интернет престъпността.

Коментар