Първата 4G/LTE мрежа заработи в Стокхолм

Първата и най-голяма в света комерсиална 4G услуга бе пусната от TeliaSonera и Ericsson в Стокхолм. Стартът бе даден по-рано от планираното, а покритието на мрежата е най-мащабното към момента, съобщиха от шведската компания.

LTE е следващото поколение мобилна комуникационна технология, разработена за пренос на много големи обеми данни при възможно най-голямо пестене на разход и енергия. Безжичната скорост е съизмерима с тази в оптична мрежа и позволява изпращане и получаване на HD видео.

Благодарение на намалената латентност, потребителите могат да се възползват безпроблемно от каквато и да е онлайн услуга в движение, вкл. HD видео, мрежови игри и много други приложения.

"От днес настъпва нова ера в мобилните широколентови технологии. Скоростите при LTE предоставят на потребителя абсолютно безпроблемен широколентов достъп", заяви развълнуваният Карл-Хенрих Сванберг, президент и CEO на Ericsson.

TeliaSonera е първият оператор в света, който предлага на клиентите си 4G услуги. LTE мрежата е разположена в центъра на Стокхолм и е най-голямата до момента от този род. Потребителите имат достъп до 4G услугите чрез LTE донгли на Samsung.

по темата: „Първата 4G/LTE мрежа заработи в Стокхолм”

добавете коментар...

  1. ....

    Е, значи не сме толкова назад:D

  2. sofka

    По-скоро не. Ползвам ги от доста време и още преди транс-а да се откажат също поддържаха добро ниво както и до сега….

  3. ....

    Дано само като нямат конкуренция да са занемарили услугата

  4. sofka

    Транстелеком са преустановили услугата за нови клиенти. Поне тази информация ми дава операторката на дежурния им тел;) Макстелеком остават единственият реален доставчик.

  5. кламер

    Ами знам, че 4G е wimax нет. До колкото знам се предлага от транстелеком и макстелеком… Вече какви са условията, не знам.

  6. philip

    Май имаше и БГ доставчик, който предлага такава услуга???

Коментар