В навечерието на Коледа Майкрософт ще зарадва изявени ученици

София, 14 декември, 2009г. – Учениците, класирани на първите пет места за първи, втори, трети и четвърти клас на първия кръг на състезанието IT Знайко ще получат за коледен подарък безплатен годишен абонамент за списанието National Geographic Kids за 2010г. Още 20 абонамента ще получат класираните на втори кръг на състезанието, което завършва на 10.01.2010г.

Според Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България, децата често имат по-добри компютърни умения дори от своите родители и четат много в Интернет, но е добре да научават повече за света и от книгите и списанията: „Надявам се този коледен подарък да даде нов стимул на учениците да са успешни и през следващата година. Четенето открива нов свят пред децата и не може да се сравни с нищо друго. В днешния свят ние като родители имаме отговорността да насърчаваме децата си да откриват света чрез разнообразни източници на информация както в Мрежата, така и офлайн.”

Допълнително още 20 абонамента ше бъдат подарени и на учителите с най-много представители на състезанието за двата кръга като общ абонамент за класа.

Останалите абонаменти ще бъдат разпределени между участниците във видео конкурса "Коледа в училище", обявен от Мрежата на учителите – новатори и в партньорство с детския сайт Dechica.com и Националния съвет за безопасен Интернет. Клиповете трябва да са с дължина до 20 минути и да са тясно свързани с посрещането на Коледа и Нова година. Желаещите трябва да публикуват видео творбите си онлайн на адрес http://teacher.bg/gallery/ в категория „Коледа в училище”.

Списанието NG KIDS България е оригинален подарък, който предлага интересни материали от света на науката, технологиите, чудесата на света, дивата природа, екстремните спортове и приключенията за деца на възраст от 6 до 12 години. Всеки брой достига до над 2 милиона малки откриватели в САЩ, Латинска Америка, Европа, Азия и Африка.

Освен богато илюстрирани любопитни факти и увлекателни материали, NG KIDS България дава на малките читатели и възможността да упражняват английски език. Всеки брой на изданието съдържа секция Easy English for Kids, в която част от материалите са поместени в оригинал на английски език. Аудиоверсията на тези материали може да бъде чута в Интернет на адрес: kids.nationalgeographic.bg.

Състезанието IT Знайко се организира от Майкрософт България и Сдружение „Образование и технологии”. Използват се съвременни технологии за комуникация и обмен на данни в средата Live@Edu. В първия кръг на състезанието на тема „Будители” взеха участие повече от 250 ученици от цялата страна.

Според  доц. д-р Румяна Папанчева, председател на УС на Сдружение „Образование и технологии”: „С всяка изминала година учениците от 1 до 4 клас проявяват все по-голям интерес към информационните технологии. Използването на технологиите в учебния процес изостава като темпо спрямо скоростта, с която се вдига нивото на умения за работа с компютър у малките ученици. Последните години екипът ни положи много усилия да бъде в помощ на учителите в посока интегриране на технологиите в учебния процес. Разработихме Модел за интердисциплинарно проектно-ориентирано обучение при интегриране на технологиите в началното училище. В рамките на програмата “Партньори в познанието” на Майкрософт бяха проведени десетки тренинги за учители, през които преминаха над 1500 начални учители от цялата страна. Целта ни е да провокираме децата си да използват компютъра и технологиите за решаване на учебни задачи, за проява на творческо и критично мислене. Състезанието IT Знайко има за цел да даде възможност на учениците от началното училище да покажат уменията си за работа с ИТ, като ги приложат при решаване на поставени тематични задачи.”

Коментар