Очертава се огромен пазар на чипове за AI изчисления

Генеративният изкуствен интелект даде тласък на бизнеса със специализирани AI чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на глобалния пазар на чипове, използвани в решенията за изкуствен интелект (AI), ще нарасне с 20,9% през 2023 г. спрямо миналата година, достигайки 54,3 млрд. долара. Това прогнозира изследователската компания Gartner.

„Развитието на генеративния изкуствен интелект и нарастващото използване на широка гама от AI приложения в центрове за данни, крайни инфраструктури и крайни устройства изискват внедряване на високопроизводителни графични процесори (GPU) и оптимизирани полупроводникови устройства. Това стимулира производството и възприемането на AI чипове”, казва Алън Пристли, вицепрезидент на Gartner.

Според него, в много компании специализираните чипове за изкуствен интелект ще заменят дискретните графични процесори, използвани в AI задачите, особено тези, свързани с генеративния изкуствен интелект. Това стимулира търсенето на високопроизводителни изчислителни системи за разработване и внедряване на AI проекти, така че производителите на мощен GPU-базиран хардуер и мрежови устройства вече правят добри пари.

В дългосрочен план, тъй като собствениците на големи центрове за данни търсят опции за ефективно и рентабилно внедряване на AI решения, пазарът на чипове с изкуствен интелект ще получи допълнителен растеж, казват анализаторите.

Според прогнозата, обемът на този пазар през 2024 г. ще нарасне с 25,6% и ще достигне 67,1 млрд. долара. До 2027 г. продажбите на такива чипове вече ще се измерват със 119,3 милиарда долара, повече от два пъти от стойността им през 2023.

В края на 2022 г. световният пазар на технологии за генеративен изкуствен интелект достигна приблизително 40 милиарда долара. Това е със 75% повече от 2021 г., когато разходите в сегмента бяха оценени на $23 млрд., според данни Bloomberg Intelligence, публикувани през юни 2023 г.

Анализаторите смятат, че появата на усъвършенствани потребителски услуги, базирани на генеративен AI, като ChatGPT и Google Bard, подхранва бързия растеж на индустрията. През 2023 г. разходите в тази област ще достигнат $67 млрд., през 2024 г. – $137 млрд., а през 2025 г. – $217 млрд.

През 2032 г. разходите ще надхвърлят 1,3 трилиона долара. По този начин комбинираният годишен темп на растеж (CAGR) за десет години (до 2032 г.) ще бъде около 42%.

Коментар