Apple техниката ще поскъпва от търговската война между САЩ и Китай

Устройствата на Apple се очаква да поскъпнат, поради преместване на производството
(снимка: CC0 Public Domain)

Влошените отношения между САЩ и Китай принудиха големите технологични компании, включително Apple, частично да преместят производството си от Китай в други азиатски страни. Това може да доведе до поскъпване на продуктите им, сочи анализ на Блумбърг.

Приблизително 80% от производствените партньори на Apple в момента имат някакви връзки с Китай. В същото време през последните години компанията полага усилия да премести част от производството си от Китай в други азиатски страни, главно Индия и Виетнам.

„Разцеплението в глобалните вериги за доставки заплашва да повиши цените за широката потребителска база на Apple, тъй като производителите, доставчиците и брандовете са изправени пред производствени предизвикателства в по-слабо развити местоположения“, коментира Блумбърг. Това може да доведе до факта, че „популярните модели джаджи вероятно ще станат по-скъпи за производство“.

През 2012 г. никой от партньорите на Apple нямаше връзки с Индия, но сега поне 15 компании-контрагенти са установили производствени бази там. Освен това iPhone 15 вече се произвежда в Индия, дори преди представянето на новия продукт, което Apple не е практикувала досега.

„Цената на продуктите на Apple със сигурност може да се повиши, за да отрази по-високите разходи”, казва Стивън Ценг, експерт в Bloomberg Intelligence. „Възможно е увеличението на разходите да не бъде напълно отразено в крайната цена, тъй като това може да навреди на пазара”.

През август президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ, ограничаващ инвестициите на САЩ във високотехнологичните индустрии на Китай. Документът засяга секторите на полупроводниците, микроелектрониката, квантовите технологии и изкуствения интелект. Компаниите ще трябва да отчитат инвестициите си в тези сектори, а някои от тях ще бъдат забранени.

Коментар