Граждански контрол на обществените поръчки

Меморандум за сътрудничество подписаха днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) Александър Цветков и представителят на дружество „Обединени сдружения за граждански контрол" Цветан Ночев.

Документът установява правила за взаимодействие между неправителствените организации и МТИТС. Целта е да се повиши общественото доверие в институцията и да бъде засилен гражданският контрол, заяви министър Цветков.

Представители на сдружението ще имат възможност да осъществяват мониторинг върху процедурите за възлагане и изпълнение на обществени поръчки и концесии. Очаква се това да осигури ефективност и прозрачност при разходване на бюджетни и извънбюджетни средства.

Дружеството „Обединени сдружения за граждански контрол" ще информира министъра за констатирани нередности, неизпълнение на договорни задължения и други нарушения от страна на отговорните лица.

Предвижда се да бъдат провеждани периодични съвместни срещи, дискусии и мониторингови мероприятия по дейности, свързани с транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Експерти на двете страни ще подготвят съвместни становища, предложения и други документи, които ще представят пред съответните компетентни органи с цел предприемане на управленски действия за подобряване на транспортната, информационната и съобщителната инфраструктура и услуги в страната.

Коментари по темата: „Граждански контрол на обществените поръчки”

добавете коментар...

  1. :)

    има един въпрос, който трябва да се зададе само при “контрол” :

    КОЙ ПИШЕ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ТЪРГОВЕТЕ???

    оттам нататък, няма нужда от контрол.

Коментар