Достъпен суперкомпютър изследва вселената

Екип от разработчици в Националния университет на Тайван постига огромен напредък в резултатите при изследване на ранната еволюция на вселената с помощта на паралелни изчислителни процесори Nvidia Tesla.

Машината осигурява изчислителната мощ на суперкомпютъра IBM BlueGene/L, но само за 1% от неговата цена и едва 10% от енергопотреблението, съобщи Nvidia.

Екипът, воден от Тинг-Уай Чиу, професор по физика и помощник директор на Центъра за квантова наука и инженерство, изучава взаимодействието на субатомните частици, за да разбере повече за зараждането на вселената – задача, за която се изисква огромна изчислителна мощ.
Университетът използва в работата си първия GPU-базиран суперкомпютър в Тайван – клъстер от 128 графични изчислителни процесора, базиран на 16 Nvidia Tesla S1070 1U системи и 64 Tesla C1060 процесора.
Системата играе ключова роля при извършване на изчисления за квантовата физика, вариращи от взаимодействие на субатомно ниво до силно свързани електрони във физиката на кондензираната материя, та чак до космологията на астрономическо ниво.
GPU-базираният суперкомпютър осигурява 15 терафлопа изчислителна мощ на цена от $200 000, което е едва около 1% от стойността на конвенционален суперкомпютър като IBM BlueGene/L.
Графичните изчислителни процесори Nvidia Tesla са базирани на CUDA изчислителната архитектура, която позволява използване на ядрото за различни цели, а не само за обработка на графична информация. 

Коментар