Готвят закон за хай-тек парковете (пак!)

Закон за високотехнологичните паркове иска да изготви Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. МТИТС ще търси експертна подкрепа на неправителствени и научни организации за създаването на Закона за високотехнологичните паркове, стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за електронни съобщения, пощенски услуги, информационно общество и електронно управление, което се проведе днес.

На заседанието съветът обсъди плановете за развитие на секторите през 2010 година, съобщи МТИТС.

Идеята за закон за високотехнологичните паркове не е нова у нас. Подобна инициатива се обсъждаше активно и през 2000-2001 г., но без резултат.

Действията за единна политика и стратегическо планиране са основни направления в плана за информационните технологии, обобщиха от МТИТС след заседанието. Приоритет е широколентовият достъп.

Пред Консултативния съвет бе представен план за развитие на бързият интернет в България в периода 2010-2011 година. Първите стъпки в него са свързани с изработване на критерии за избор на населените места, технологични модели и публично-частни партньорства.

В областта на електронните съобщения през 2010 година предстои актуализиране на Закона за електронните съобщения във връзка с новата регулаторна рамка на Европейския съюз. Част от предстоящите промени ще осигурят повече възможности на потребителите за достъп до високоскоростни данни в мобилните и фиксирани комуникации.

Съветът обсъди създаването на работни групи за политики за развитие на информационното общество; съобщенията, радиочестотния спектър; електронното управление, както и за стратегия за информационните технологии и национална програма за широколентов достъп.

Коментар