Струва ли си преходът към iPhone 15 Pro

iPhone 15 Pro има по-добри фотографски възможности от обикновения модел, но не може да замени камерата за професионалистите (снимка: Apple)

Новите смартфони на Apple са широко обсъждана тема тази седмица. Въпросът, който мнозина си задават, е струва ли замяната на поостарелия iPhone с някой от новите модели. Ще разгледаме по-конкретно флагманския модел iPhone 15 Pro.

Факт е, че Apple не промени цените на iPhone 15 Pro спрямо предишното поколение iPhone 14 Pro – те започват от 999 долара на пазара в САЩ. И ако има известни разлики при някои търговци, те са незначителни.

За какво плащаме?

Да започнем с това, че за много потребители никой смартфон не струва толкова много. За лаптоп все още такава цена е оправдана, тъй като това е устройство основно за работа. В днешно време смартфонът е просто средство за консумиране и създаване на съдържание, включително и AAA игри с новия iPhone Pro. Да, мнозина ще опонират, и то с основание – смартфонът е съвременен инструмент за работа и бизнес, но истината е, че все още мобилното устройство не може да замени персоналния компютър.

Конектор за бързи данни

Apple задържа скоростта в преноса на данни за обикновените модели iPhone 15 до нивото на интерфейса Lightning, което означава, че няма промяна по отношение на пропускателната способност. Компанията просто добави възможност за свързване на периферни устройства на т.нар. “трети страни” (външни доставчици). Но инженерите от Купертино се погрижиха зареждането с кабели от трети страни да е два пъти по-бавно отколкото с оригиналните.

В същото време iPhone 15 Pro поддържа трансфер на данни със скорост от 10 Gb/s, което позволява бързо прехвърляне на видеоклипове и снимки. Това ще помогне на хората, които се занимават с професионална фотография и правят пари от нея.

Пускането на AAA игри на iPhone Pro изглежда непрактично, предвид малкия екран
(снимка: Apple)

Камера

Pro моделът получи малко иновации, в сравнение със своя предшественик. Портретният режим е подобрен с по-рязко размазване, а режимът HDR е актуализиран. Но обикновеният iPhone 15 също има тези функции. Версията Pro добави 48-мегапикселова камера, която позволява създаване на  висококачествени снимки в компресиран код.

В модела Pro Max има петкратен телеобектив, който е създаден с помощта на специална призма. Можете да записвате в ProRes 4k60 директно на външен носител. Налична е също интеграция с Apple Vision за заснемане на 3D видео, което може да се гледа на тези очила. Pro Max модел е работещо решение за експертите в тази област. Но все още няма филми, заснети на iPhone, нито фотограф, който идва на работа само със смартфон.

Нивото на фотографията в Pro смартфоните на Apple със сигурност е високо, но ако става въпрос за професионална работа, тогава човек ще си вземе камера, която може да струва и по-малко от смартфона.

Ако искате да вземете iPhone Pro за обикновена употреба, той просто не е необходим, тъй като базовият модел iPhone 15 предлага достатъчно. Няма да забележите разликата.

Процесор

iPhone Pro използва 3-нм процесор с 19 милиарда транзистора, който прави възможно пускането на игри като Resident Evil 4 Remake или Assassin’s Creed: Mirage. Това е много странно решение, тъй като подобни игри се играят само у дома или в движение, но на екран, който определено е по-голям от размерите на смартфона. Не е възможно да се оценят графичните възможности на такива игри на смартфон и не е ясно колко оптимизиран е интерфейсът на играта.

Освен това никой не свързва геймпад към телефона си на обществено място, да играе нещо през Apple Arcade. Изглежда непрактично да играете шедьоври на геймърската индустрия на смартфон.

Но има забележим плюс, въпреки че не се отнася конкретно за iPhone. Ако купите играта през App Store, тя ще бъде достъпна на всички поддържани устройства на Apple. Ето това е иновация, която си заслужава, тъй като таблетът е по-удобен за игра на видеоигри, особено ако е iPad Pro.

Бутон за действие

Като цяло това е полезно нещо, тъй като на този бутон може да се присвои всяка функция, която потребителят иска (преди това на негово място имаше ключ за безшумен режим) – от включване на камерата до включване на записа на диктофона. Ако говорим за това като за иновация, тогава същият бутон ще бъде предоставен в следващото поколение на базовия iPhone 16, точно както сега се появи Dynamic Island в iPhone 15.

Бутонът за действие е полезно нещо, тъй като на него може да се присвои всяка функция, която потребителят иска (снимка: Apple)

Заключение

За да обобщим, наистина има малко иновации, които заслужават внимание, Apple не изненада с нищо. Ако искате да вземете 15 Pro модела, няма да получите нещо съществено различно от миналогодишния 14 Pro освен титановия корпус.

Новото не винаги е по-добро от старото, просто Apple знае как да представи всеки нов продукт като революционен. Ако наистина искате нов iPhone, може би е по-разумно да купите обикновения модел 15 с 256 GB памет. Той ще отговори на всички ваши изисквания, при това на по-достъпна цена.

Коментари по темата: „Струва ли си преходът към iPhone 15 Pro”

добавете коментар...

  1. Ъъъъ

    Към създателят на статията, хубаво е преди да пишете (копирате) подобни трудове, да се запознаете с материята – филми заснети на Айфон има, и то няколко, давам пример със Стивън Содърбърг “Unsane”.

  2. ko ..

    .. ne

Коментар