3D смартфон работи чрез накланяне и стискане

Сензорните дисплеи при телефоните и смартфоните вече не са нищо необичайно. Може би затова компаниите Synaptics и Texas Instruments са решили да отидат далеч отвъд това и да направят телефон, при който цялата повърхност на устройството да се използва за взаимодействие с устройството.

Компаниите обявиха концептуален смартфон на име Fuse, който използва всевъзможни жестове за взаимодействие и управление. Той може да се контролира чрез стискане, накланяне, раздрусване.

Взаимодействието с този смартфон предполага участието и на двете ръце, но на Fuse приложения могат да се избират и стартира и само с една ръка.

Възприемането на командите става възможно чрез използването на датчици и сензори за движение и ускорение, които правят възможно управлението с една ръка. Потребителите биха могли да завъртат и накланят устройството нагоре и надолу, за да навигират из списъка с приложения. Те могат да стиснат устройството от двете му страни – този „жест“ също е част от командите и служи за спиране на скрола.

Потъркването с на пръст по гърба на телефона помага за избора на конкретни приложение. Не е необходимо да бъде докосван точно екранът, за да се стартира избраната програма.

Сензори за натиск и сила от двете страни на устройството позволяват скролването и навигацията чрез стискане на машинката. Акселерометри и сензори за положението на устройството допълват технологията за управление чрез жестове.

Иначе телефонът изглежда почти като всеки друг обикновен смартфон. Има 3,7-инчов AMOLED дисплей с висока резолюция (AMOLED – дисплей с органични светодиоди с активна матрица) и може да показва изображения с резолюция 480 на 800 пиксела. Сензорният екран борави с мултитъч технология. Операционната система и 3D интерфейсът са дело на разработчиците TheAlloy и The Astonishing Tribe, а процесорът е (ах, каква изненада!) на Texas Instruments – модел OMAP 3630.

Телефонът е прототипен и няма да се появи на пазара в комерсиален вариант, според Synaptics. Целта е това да е концептуален модел, който другите компании за производство на телефони да използват като референция, когато разработват смартфони.

Коментар