Проучване: Доверието в изкуствения интелект намалява

Изкуственият интелект стана част от общественото съзнание – и хората са предпазливи към него (снимка: CC0 Public Domain)

Ново проучване установи, че обществото, и най-вече възрастните хора, става все по-предпазливо в оценките си за изкуствения интелект. Доверието в технологията, която избуя през 2023 година, намалява.

Изкуственият интелект прониква в много области на човешката дейност и се превръща едва ли не във вездесъщ инструмент за опростяване и ускоряване на задачите. AI съществува от години, но с появата на проекти като ChatGPT и масовото им медийно отразяване, изкуственият интелект стана част от общественото съзнание – и хората са предпазливи към него.

Проучване, публикувано от Mitre-Harris, установи, че повечето възрастни американци не се доверяват на технологиите за изкуствен интелект. В изследването са участвали 2063 души, като само 39% от тях смятат модерните AI технологии за безопасни и надеждни. Това е с 9% по-малко, отколкото в подобно проучване от ноември 2022 г.

Освен това 54% от участниците заявяват, че са по-загрижени за рисковете, свързани с изкуствения интелект, отколкото да оценят неговите потенциални ползи. Анкетираните са силно загрижени относно използването на AI при кибератаки (80%), кражба на самоличност (78%) и създаване на измамни политически реклами (74%). Над половината (52%) се опасяват, че AI ще отнеме работните им места.

Ясно е, че обществеността в САЩ иска да види национални усилия за гарантиране на безопасността и надеждността на технологиите с изкуствен интелект, съдейки по мнението на 85% от анкетираните.

По отношение на възрастовите групи, младите хора подкрепят повече AI, докато поколението X и бумърите подкрепят по-малко технологията. Същото важи и за желанието за използване на автономни превозни средства: 51% от поколение Z и милениалите се чувстват комфортно с тях, в сравнение с 32% от поколение X и 20% от бумърите.

Естествено е хората да се боят от неща, които не разбират, а изкуственият интелект е наистина труден за разбиране. С нарастване на опасенията, както индустрията, така и правителствата трябва да предприемат стъпки за защита срещу кибератаки и разпространение на дезинформация, задвижвани от AI. Образованието също трябва да бъде част от това усилие.

Коментари по темата: „Проучване: Доверието в изкуствения интелект намалява”

добавете коментар...

Коментар