Може ли iPad да замени MacBook?

iPad съперничи като функции и удобство на преносимите компютри
(снимка: CC0 Public Domain)

Таблетът iPad на Apple се счита за универсално устройство. Той е компактен и има необходимите производителност и функционалност, за да се използва за широк спектър от дейности в дигиталното ежедневие – преглеждане и писане на имейли и документи, забавления в интернет, видеоконференции, обучение и дори редактиране на снимки и видео. Може ли обаче iPad да играе по-голяма роля от устройство за консумация на съдържание?

Интересно е как изглежда сравнението на iPad с лаптоп на Apple. То дава отговор на въпроса може ли таблетът да замени мобилния компютър. По-конкретно ще сравним модела iPad Air с чип M1 и MacBook.

И така, първото нещо, което ще забележите при използване на iPad за работа, е колко удобно таблетът стои на бюрото. Можете дори да свържете втори монитор с помощта на USB-C кабел и той ще го разпознае незабавно. Това е чудесно, но имайте предвид, че поддръжката за външни монитори е достъпна само за iPad с чип M1 или M2.

Многозадачност със Stage Manager

Настройването на Stage Manager е това, което наистина помага, когато е необходима многозадачност. За тези, които все още не знаят, Stage Manager ви позволява да управлявате прозорци точно както бихте правили това на компютър Mac или Windows PC.

Можете да имате плаващи прозорци на вашия външен дисплей и екран на iPad едновременно, с до четири приложения на всеки от тях. Функцията дава допълнителна гъвкавост при управление на многозадачност и е особено полезна за гледане на Youtube в отделен прозорец. Лесно ще превключвате между приложения, например когато редактирате видео.

Свързването на iPad към външен монитор не е никакъв проблем
(снимка: CC0 Public Domain)

Stage Manager все още не е съвършен. Ще ви отнеме време да свикнете с размера на прозорците на приложенията, а операционната система iPadOS има дефинирани места, където можете да ги поставите. Разбира се, че това е оптимално, но не идеално решение. Добрата новина е, че Apple ще коригира неудобството във версия iPadOS 17.

Задължителни аксесоари

За да направите iPad изживяването малко по-добро, трябва да купите няколко задължителни аксесоара. Първо, адаптер за допълнителни портове и възможности. С него можете да свържете външен монитор, зарядно и SSD устройство, точно както на MacBook. Хубавото е, че всеки SSD се разпознава моментално – USB-C конекторът върши чудеса!

Използването на външна клавиатура прави работата с iPad много по-удобна 
(снимка: CC0 Public Domain)

Силно препоръчително е да използвате външна клавиатура и мишка, което е много важно за работа с Google Документи, например. И накрая, ще ви трябва стойка за iPad или калъф за таблета, тъй като не е удобно да работите с него на ръка.

Magic Keyboard и Trackpad на Apple са страхотни аксесоари и значително подобряват способността на iPad да се използва за работа вместо лаптоп.

Преносимост

Друго предимство при използване на iPad като единствено работно устройство е неговата преносимост. Дори в сравнение с MacBook Air, iPad е много лек и удобен за носене, което го прави идеален за дистанционна работа.

Животът на батерията е невероятен. Ако го използвате за работа с документи и YouTube, батерията ще се изтощи от 100% до 85% за около 90 минути.

Работата със стилус на таблета iPad е наистина практична
(снимка: CC0 Public Domain)

Това, което наистина улеснява прехода, е, че много приложения, които използвате на MacBook, са налични и на iPad. Ако работите с креативни приложения като DaVinci Resolve, Lightroom, Photoshop и Procreate, няма да усетите разликата. Apple влага усилия преходът да бъде възможно най-плавен.

Чипът M1 е достатъчно мощен, за да работи с DaVinci Resolve без проблеми. Въпреки че Final Cut Pro все още не е перфектен, неговите специфични за iPad функции правят изживяването при редактиране на видео уникално.

Ограничения

Въпреки всичко позитивно дотук, iPad има някои ограничения, които не бива да премълчаваме.

Нека започнем със скролирането с мишката. То не е плавно. Все пак iPad не е проектиран да работи с мишка. Използването на тракпад решава този проблем, но трябва да свикнете с него.

Освен това, за да работите на външен монитор, екранът на iPad трябва винаги да е включен. И по някаква причина контролният център се появява само на екрана на iPad, дори ако щракнете върху него на външен монитор.

И накрая, от време на време се случат проблеми. Нищо сериозно, просто екранът може да изгасне за кратко.

Чипът M1 в iPad е достатъчно мощен за работа с всякакви приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Не всеки се занимава със създаване на съдържание, но лекотата на редактиране на видео и текст с iPad Air е на същото ниво, което очаквате от MacBook. Чипът M1 е страхотен и се справя с DaVinci Resolve и Final Cut Pro.

Заключение

И така, може ли iPad да замени MacBook? Всичко зависи от вашите специфични нужди и сценарии на използване. За ежедневни задачи iPad може да осигури фантастично потребителско изживяване. Не по-зле, отколкото с лаптоп. А работата с Apple Pencil на едно универсално устройство като iPad е наистина практична.

Важно е да имате предвид, че някои задачи, като редактиране на видео, са по-бързи на MacBook. Но подобренията в новата операционна система iPad iOS 17 вероятно ще стимулират повече хора да инвестират в таблети.

Коментар