Ново в Windows 11: Ключове за достъп вместо пароли 

Потребителите на Windows 11 ще получат по-удобен достъп до услуги чрез ключове вместо пароли (снимка: Microsoft)

Microsoft разширява поддръжката на иновативни методи за достъп до Windows 11, като предлага нови възможности на потребителите и прави технологията по-ефективна.

Блогът на компанията обяви предстояща актуализация на операционната система, която ще позволи на потребителите да създават ключ-парола с помощта на Windows Hello и да го използват за достъп до поддържани услуги без да въвеждат парола. Вместо парола те ще използват своето лице, пръстов отпечатък или ПИН.

Управлението на ключовете ще бъде достъпно на компютри с Windows, като освен това потребителите ще могат да използват ключове, съхранени на техните мобилни устройства, за да влизат в операционната система.

Новата технология се основава на чифт криптографски ключове, единият от които се съхранява в облака, а другият на устройството. Тези ключове са лични и защитени, не са известни на никого. Комбинацията от двата ключа позволява на потребителите да получат достъп до съответната услуга.

Все повече и повече услуги поддържат такива ключове, благодарение на което потребителите могат да влизат в своите акаунти, без да им се налага да въвеждат парола.

Стандартите, които регулират използването на ключове за достъп, се разработват от FIDO Alliance, включително FIDO2. В тази междубраншова асоциация членуват повечето от големите технологични компании.

Актуализацията на Windows 11 с иновативните системи за сигурност ще стане достъпна за потребителите по света на 26 септември. Известна като Windows 11 23H2, тази версия на системата ще предложи и редица други подобрения, включително интегриран чатбот Copilot.

Коментари по темата: „Ново в Windows 11: Ключове за достъп вместо пароли ”

добавете коментар...

  1. Ивайло Иванов

    чифт криптографски ключове, единият от които се съхранява в облака, а другият на устройството. Тези ключове са лични и защитени, не са известни на никого.

    Егаси и майтапа. #нимоа #шумръ #шог #бонба

Коментар