Излезе най-голямата актуализация на Windows 11

Новият Paint с изкуствен интелект предлага напреднали функции, типични за Photoshop
(снимка: Microsoft)

Феновете на Windows 11 могат да се чувстват щастливи. Microsoft пусна версия Windows 11 23H2 – най-голямата функционална актуализация в историята на тази операционна система.

Новата версия, която се разпространява на потребителските компютри от днес, идва с интересни функции като помощник с изкуствен интелект Copilot, вградена поддръжка на RAR архиви, подобрен Explorer, приложение Paint с AI възможности и др.

Copilot е модифициран вариант на AI бота Bing Chat, адаптиран за използване в Windows. Приложението се отваря като класическа странична лента, която ще ви позволи да управлявате настройките на своя компютър, да стартирате приложения и да получавате отговори на въпроси, без да посещавате Google. До известна степен Copilot замества гласовия асистент Cortana.

Windows 11 23H2 добавя изкуствен интелект към познатите приложения Paint, Scissors и Photos. Някои функции на Photoshop (като прозрачност и слоеве) вече са налични в Paint, а Microsoft обещава и AI генератор на изображения.

AI помошникът Copilot е едно от най-вълнуващите нововъведения в Windows 11
(снимка: Microsoft)

Изкуственият интелект в Scissors пък позволява „изрязване” на текст от изображение, копиране и поставяне в текстов документ или таблица. AI функция във Photos автоматично отделя обекта от фона и замъглява фона. Естествено, в настройките можете да зададете степента на „интензивност” на размазването.

Explorer няма много нови възможности, но е променен на външен вид, за да съответства повече на стила на Windows 11. Миниатюрите на файлове са по-големи, а опцията за показване на най-новите файлове е в стил на въртележка.

Windows 11 23H2 интегрира управление на RGB осветлението на различни устройства (вентилатори, мишки, клавиатури, монитори и др.) от различни производители (Acer, Asus, HP, HyperX, Logitech, Razer). Тоест, за да регулирате подсветката, вече не е необходимо да инсталирате приложения на трети страни.

Безплатният Teams клиент е ценно допълнение за бизнес потребителите на Windows 11
(снимка: Microsoft)

Новата версия на Windows 11 идва и с интегрирана поддръжка на RAR и 7-zip файлови архиви, така че отпада нуждата от инсталиране на външно приложение като WinRAR. Налични са и редица други нововъведения, сред които заслужава да се отбележи интегрираният Teams клиент.

Актуализацията Windows 11 23H2 вече е достъпна за участниците в програмата Windows Insiders за бизнеса, за да могат да я валидират в своите организации. Версията постепенно ще се разпространява и до крайните потребители – всеки може да провери дали е налична в Windows Update от Настройки (Settings) в менюто Старт (Start).

Коментари по темата: „Излезе най-голямата актуализация на Windows 11”

добавете коментар...

  1. Hengo

    Инсталирах КВ 5030310 ъпдейт и експлорерът и контекстното меню се крашнаха безвъзвратно…ако нещо знаете -помогнете.

  2. userr

    Екстра, явно тези дни поне 1 час в офисаняма да се работи – ще чакаме да свърши актуализирането!

  3. фкфкфкфлф

    Е да, няма да ти излезе. Аз си изтеглих iso файла и insert нах във един vm и сега мога да тествам preview функциите.

  4. Гошко

    Явно е излязло за инсайдери, нищо не ми излиза на мен?!

Коментар