Унгария заложи на отворени стандарти

Унгарското правителство одобри ново законодателство, свързано с електронните публични услуги, което въвежда задължението за използване на отворени стандарти. Подобен ход е много по-мъдър от налагането на отворен код, коментираха веднага пазарните наблюдатели.

Сдружението за отворени стандарти в Унгария предложи и лобира за промяната на Закон „LX“ от 2009 година за електронните публични услуги. Целта, според властите, е „да се насърчи разгръщането на пазар, свободен от монополи, който да ускори развитието на взаимозаменяеми и оперативно съвместими продукти“. По този начин може да се разгърне пространство за „широка конкуренция“.

Анализатори смятат, че това е ход, който заслужава аплодисменти, защото не налага задължението да се прилага конкретен лицензионен модел за софтуера, което би могло да доведе до налагането на програмно осигуряване, което не работи според точните нужди.

Въвеждането на отворените стандарти може да се сравни с налагането на стандарта за електрическите контакти: всеки електроуред може да се се включи в мрежата, стига да има стандартен щепсел, т.е. стандартен интерфейс за свързване с мрежата; по този начин какъвто и електроуред да се включи в мрежата, той ще работи.

Коментар