Дрон-система прави летищата по-безопасни

Нова система за летищна безопасност използва дронове, за да помага на диспечерите от контролната кула да наблюдават отблизо конкретни зони от пистите (снимка: Atlas Aerospace)

Обичайно дроновете около летищата се смятат за опасност за самолетите. Но какво би станало, ако безпилотните машинки бъдат натоварени със задачата да помагат?

Нова система за авиобезопасност използва дронове за прелитане над зоните за кацане, където може да възникнат проблеми, за да даде на служителите от контролната кула изглед „от птичи поглед“. Разработен от латвийската фирма Atlas Aerospace, „AtlasNEST“ се състои от външна докинг станция, където пребивава трикоптерен дрон за огледи на самолетните писти.

На едно летище могат да бъдат монтирани няколко такива станции, в зависимост от това колко голям и/или натоварен е аеропортът. Всичко, което е необходимо за всяка станция, е електрозахранване.

Ако диспечерът в контролната кула иска да провери подозрително превозно средство, да наблюдава кацането на самолет, който има проблеми, да види отблизо дали определена писта наистина е свободна – или по друг начин да провери подробности в зона, която се намира далеч от кулата – той може дистанционно да задейства AtlasNEST.

Тогава дронът се вдига и автономно лети до посочените от диспечера координати, за да предаде въздушен изглед в реално време посредством термалната си камера с десеткратно оптично увеличение.

Всеки дрон има време за работа от 32 минути, обхват на комуникация до 10 км чрез LTE и се връща самостоятелно на станцията си, след като приключи мисията си. След това на станцията бива зареден с прясно заредена батерия, която се поставя роботизирано в апарата, така че е той да е готов да излезе отново на полет за следващата си задача.

Коментар