Броят на WiMAX мрежите расте, бавно


Безжичните широколентови мрежи за интернет достъп, базирани на технологията WiMAX, достигнаха 519. Те са разположени в общо 146 страни по света, съобщи Cellular News.

От всички 146 инсталации 95 WiMAX мрежи са внедрени от 2G мобилни оператори. Друг разрез на статистиката показва, че от общо 519 WiMAX мрежи 112 са изградени през 2009 г.

През последната една година технологията WiMAX неколкократно бе определена от немалко пазарни наблюдатели като "провалила се". Някои от тях, като например Херман Хаусер – основателят на компаниите ARM и по-късно CSR – са категорични, че тя така и не успя да намери своето място на пазара и че LTE има много по-големи шансове за успех, защото телекомите я харесват.

Анализаторите от Ovum заявиха през септември, че WiMAX така и не успя да се наложи и си остава "нишова технология". Почти няма WiMAX инсталация, успяла да натрупа критична маса от потребители, и едва през август 2009 за първи път в света такава мрежа стигна до 100 000 потребителя – това бе руската Scartel.

Проблемът, според Ovum, е в това, че WiMAX не са достатъчно конкуретнни на останалите мобилни и фиксирани технологии, които са налични в градската среда.

От гледна точка на регулациите през 2009 г. FDD WiMAX бе приет в "семейството" стандарти IMT-2000, допълва още Cellular News. Над 50 компании възприеха новото предложение за бъдещ стандарт IEEE 802.16m и IMT-Advanced.

Стандартизационният орган WiMAX Forum обяви, че през 2010 ще завърши спецификацията WiMAX Release 2 едновременно със завършването на IEEE 802.16m и IMT-Advanced. Това би трябвало да гарантира, че WiMAX Release 2 мрежите и усройствата ще имат обратна съвместимост с мрежи, създадени с по-старата технология, базирана на IEEE 802.16e.

по темата: „Броят на WiMAX мрежите расте, бавно”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    Некском също никакви ги няма. Явно чакат да мине кризата, ама вече са доста назад.

  2. manowar

    Определено макса върви нагоре, обаче транстелеком буксува здраво. Преди време се свързах с тях да питам да условия, но ми отговориха, че са преустановили услугата за неопределено време. Закъсали са го яко, зощото бавят вече 2-ра заплата на служителите си.

  3. жор

    Макстелеком мисля, че пуснаха wifi нет в офисите на Първа инвестиционна банка, а наскоро обявиха сериозен план за развитие през 2010. Досега са направили всичко, което са обещали и съответно е логично да достигнат залануваните 16 Mbps

  4. TechNews.bg

    Имаме 3 wimax мрежи – транстелеком, некском и макстелеком. Последните останаха единствения реален оператор, а другите симулират дейност и са в дупка покрай тази криза.

  5. мъней

    Аз си мислех, че имаме само един, а те били повече… Толкова потребители ли има…

  6. TechNews.bg

    Ами и у нас са зациклили нещата, а иначе операторите тръгнаха с големи обещания както винаги. Но все пак услугите са по-добри от на мтел, глобул или виваком.

  7. ...

    Определено има още на къде да се развият тези wimax мрежи. до колкото знам и у нас има няколко

Коментар