Бизнес в интернет отново санкциониран от КЗК

Поредна глоба на интернет предприемач наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Санкцията е заради имитация чрез домейн име в сферата на туристическите услуги.

Комисията е установила нарушение по чл. 35, ал. 3 от ЗЗК от страна на ЕТ "Вени Травел-Венелина Рачева", Русе, като е наложила глоба на дружеството в размер на 4 560 лв. и постановява прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по молба на "Неда Турс" ЕООД, също от Русе, конкурент на ответното дружество при продажба на туристически услуги.

Молителят има създаден домейн www.nedatours.com, представящ основните услуги, извършвани от дружеството. При проверка от КЗК е установено, че през октомври 2007 г. и април 2008 г. ответникът е регистрирал три домейна с изключително сходно наименование – www.nedatur.com, www.nedaturs.com и www.nedatour.com, след кликване върху които се появява линк за www.venitravel.com.

КЗК приема, че регистрирането на домейните е направено умишлено, с цел възползване от утвърдения имидж на молителя на съответния пазар.

Комисията счита, че едноличният търговец предварително е имал представа, че като регистрира горепосочените домейни, има голяма вероятност потребителят да попадне на неговата страница, а не на желаната от него страница на искателя.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание периода на нарушението и финансовото състояние на дружеството.

По-рано тази седмица КЗК глоби търговец на рибни принадлежности, който е действал недобросъвестно чрез името на домейна си.

Коментар