Кабелна телевизия тръгва по мобилни телефони

Европейският безжичен доставчик 3 Group ще предложи услуга, която позволява на потребителите да наблюдават домашната си кабелна телевизия на своите мобилни телефони и лаптопи, съобщава cnews.ru.
За целта потребителите трябва да инсталират в домовете си едно устройство, наречено Slingbox. То се включва едновременно към блока за кабелна телевизия и към широколентова интернет връзка, за да предава видео пряко към всеки ноутбук или телефон, на който е инсталирана програмата  SlingPlayer.
Мобилните устройства също така ще изпълняват ролята на пултове за управление на цифровите видео рекордери у дома, например за натискане на пауза или за запис на програма.
Технологията на 3 Group е разработена съвместно с компанията Sling Media. Очаква се услугата да стартира от 1 декември в Англия, а в началото на следващата година и в други страни. Засега потребителите ще могат да ползват услугата само с два модела телефони.
Устройството Slingbox ще струва около $340. Първите телефони с инсталиран SlingPlayer за гледане на кабелна телевизия ще са Nokia N73 и Sony Ericsson w950i.

Коментар