Стив Джобс затрупан от признания

Шефът на Apple обра всички възможни признания за бизнесмен и ръководител тази година. В последните три месеца Стив Джобс спечели отличията на Fortune и Forbes, а ето, че и Harvard Business Review му даде най-високата си оценка за организаторски способности.

За 12-те години, откакто се завърна на кормилото на Apple, Джобс е успял да увеличи пазарния дял на компанията до $150 милиарда, което е основният мотив на експертите да го признаят за най-ефективен мениджър.

На второ място в рейтинга на изданието за мениджмънт попада Юн Чен Ена от Samsung. В списъка влизат също Джон Чеймбърс (Cisco Systems), Джеф Безос (Amazon), Маргарет Уитман (eBay) и Eрик Шмид (Google). Както и Стив Джобс, повечето от изброените мениджъри редовно присъстват в бизнес класациите и на други издания.

Екипът на Harvard Business Review е анализирал общо 1999 мениджъри, които са встъпили в длъжност СЕО в периода от 1995 до 1998 година. С това ограничение се обяснява отсъствието в класацията на Бил Гейтс, който доскоро беше CEO на Microsoft.

Коментар