Хуманоиден робот е на път към пазара

Роботът Figure 01 е създаден рекордно бързо – за по-малко от година
(снимка: Figure)

Иновативната компания Figure демонстрира сериозен напредък в разработката на хуманоиден робот. За първи път широката публика видя как нейното творение Figure 01 ходи.

За една година Figure се разрасна до 60 служители – инженери по изкуствен интелект, управление, вграден софтуер, механика, дизайн и др. По-рано компанията обяви инвестиционен рунд от 70 милиона долара и успя да създаде робота за малко повече от 12 месеца.

Figure 01 се помещава в лъскав метален корпус. Тази версия на робота включва и раница за батерията. Ръцете имат седем степени на свобода, краката и стъпалата по шест. Споменават се общо 41 степени на свобода за всички части на робота.

Хуманоидният робот притежава общо 41 степени на свобода
(снимка: Figure)

Ръцете разполагат със стандартен набор от пет пръста, само че всеки пръст се състои от две фаланги. Ходилото и глезена са обикновена шарнирна платформа.

Екипът на Figure е постигнал динамично ходене на робота за по-малко от година, което според компанията е един от най-бързите резултати в историята на хуманоидните роботи.

Figure 01 ще получава команди колко бързо да се движи и след това трябва да помисли за баланс, къде да постави краката си и как да движи ръцете си. Целта е да се движи, без да бъде повлиян от външни смущения или промени във височината.

Отделно екипът разработва манипулации с ръце и пръсти, независимо от работата на екипите за ходене/походка, за да позволи на робота да се движи и навигира самостоятелно в своя свят.

Очаква се Figure 01 да излезе на пазара през следващата година. Цената на хуманоидния робот към момента не е известна.

Коментар