Всяка трета коледна лампичка носи риск

При един от всеки три комплекта коледни лампички съществува риск от пожар или токов удар, показва проучване, проведено по инициатива на Евпропейската комисия.

В Германия, Унгария, Холандия, Словения и Словакия са проведени тестове на почти 200 комплекта лампички от всички ценови категории. Проверено е дали комплектите отговарят на повече от 20 изисквания и много от тях се провалиха на повече от един тест.

Комисията се е натъкнала на тънки проводници, слабо прикрепени към захранващия кабел щепсели и лоша изолация при много от коледните лампички. Малко над 40% от тях са произведени в Китай.

В Унгария почти 96% от лампичките са се оказали опасни. В Холандия 56% от тях не съответстват на стандартите за безопасност на ЕС. Въпреки че само пет страни са участвали в проучването, вероятно и в останалата част от Съюза се продава същата светлинна украса.

Комисарят за потребителите Меглена Кунева призова страните членки на ЕС да прилагат по-добре стандартите за безопасност и заяви, че компаниите в този сектор – производители, продавачи, дистрибутори и вносители – също трябва да засилят своя контрол.

Колкото до потребителите, е необходимо те да са внимателни и да спазват следните правила:

  • Купувайте коледни лампички само от търговци с добра репутация.
  • Никога не оставяйте коледните лампички включени, когато не сте вкъщи, или когато си лягате.
  • Ако ви се стори, че нещо не е наред с вашите лампички, прекратете употребата им и ги върнете в магазина.

Коментар