Мистерията около таблета на Apple се задълбочава

Мълвата за предстоящото пускане на Apple таблет се оказа още по-обвита в мъгла – или може би още по-добре осветена – след като се разбра, че Apple е придобила домейна "islate.com" ("slate" – от англ. – плоча за писане). При това го е регистрирала още преди около три години!

Според техничарския сайт Gizmodo, "ябълката" притежава правата над този домейн от 2007 г. TechCrunch пък пише, че тяхна собствена проверка в домейн-регистрите е показала, че това име е регистрирано през ноември 2006 г.

Apple не е купила домейн името директно, а е използвала посредник – компанията Mark Monitor. Според Gizmodo, ролята на посредника е била да прикрие в чии ръце е домейнът. TecCrunch пък посочва, че Mark Monitor е фирма, с която Apple работи отдавна, когато става дума за домейн-имена.

Това, което се знае със сигурност, е че islate.com е регистриран от Apple през 2006-2007, при това чрез посредник, и че в момента този домейн не води никъде. Възможно е Apple да го е купила като вид предпазна мярка, за да попречи на други да използват нейната "запазена марка" – онова малко "i", с което започват имената на повечето й продукти. Възможно е Apple да има план за продукт или проект с такова име. Но най-реалистично изглежда това да е свързано с широко коментирания напоследък Apple таблет, който най-вероятно ще дебютира през януари.

Още масло в огъня налива TechCrunch с откритието, че домейнът islate.co.uk също е регистриран и също на името Mark Monitor. Това би могло да изглежда случайно, ако човек не знае, че Великобритания е доста важен за Apple пазар. Датата на регистрацията е 17 ноември 2006.

Регистриран е и домейнът islate.fr (Франция, също важна за Apple страна в Европа) и то на името на парижката адвокатска къща Wilson & Berthelot. Като лице за контакти по техническите въпроси е посочена фирмата Mark Monitor.

Освен всичко, изброено дотук, Mark Monitor е закупила и държи правата за домейните islate.info и islate.biz, които са регистрирани на 17 ноември 2006.

По същото време в Европа е подадена заявка за регистрацията на търговката марка Slate а в САЩ е подадена заявка за регистрацията на марката ISLATE. Американският регистър не дава много данни по въпроса, но за европейската регистрация е посочено лице за контакт Edwards Angell Palmer & Dodge – юридическата кантора, която е участвала в европейската регистрация на търговската марка на Apple – "Macbook".

Не на последно място TechCrunch припомня, че понятието "slate", което означава плоча (плоча за писане) е използвано по адрес на таблет компютрите от главния редактор на New York Times Бил Келер в негова по-раншна реч.

Коментар