“Прасковената” Thor 303 TKL – тиха клавиатура за над 50 милиона удара

Genesis е създала ултра-тиха механична клавиатура, с едва доловимо тракане
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

За тиха работа в големия и малкия офис, за безшумна игра в препълнената гейминг-зала – Genesis Thor 303 TKL “Peach” е издръжлива механична клавиатура с живот най-малко 50 милиона удара.

Фоновият шум е нещо, на което традиционно не обръщаме внимание. Но всъщност той коства висока цена. С въздействието, което има върху нервната система, шумът подкопава продуктивността ни с до 66%, според някои проучвания.

След бума на отворения тип офис в последните години започна да се забелязва, че квалифицираните технологични специалисти търсят начин да избягат от шумотевицата. Те признават, че шумът пречи на концентрацията, а това рефлектира върху качеството на работата им. Редица проучвания потвърждават, че шумната околна среда създава постоянно напрежение, което се отразява на способността за съсредоточаване, на съня и дори на кръвното налягане.

По-малко децибели

За тези, които държат на тихата работна среда, Genesis е създала ултра-тиха механична клавиатура, чието тракане е едва доловимо. Thor 303 TKL Peach Silent е наречена „праскова” по аналогия с прасковено-розовия цвят на клавишните суичове, скрити под бутоните. Сменяемите превключватели Outemu Peach Silent се отличават с изключително бърза реакция, лекота и тиха работа.

Ето за какво става дума: при обичайните механични клавиатури традиционните кафяви суичове са със сила на звука 56 децибела, а червените – с 54 децибела. На фона на подобни цифри „правсковените” са осезаемо по-тихи – 43 децибела.

Наред с това розовите суичове са „меки” и леки. Разстоянието, което изминават за отчитането на един удар, е 3,3 милиметра – малка, но осезаема разлика, защото при останалите клавиатури обичайно е 4 мм. Съответно и чувствителността е по-голяма: розовите реагират на далеч по-малка сила на натиск.

Крайният резултат е 30% по-малко шум при работа с клавиатурата! Тази тишина е добре дошла, ако работим вглъбено и имаме нужда от концентрация, но и при игра можем да оценим тихите клавиши – едва ли някой в гейминг-залата ще долови удара, с който ще изненадаме съперника във виртуалната схватка.

Издръжливост и дълготрайност

„Прасковената” Thor 303 TKL Peach Silent има живот над 50 милиона удара. Това е гарантирано от производителя, но практиката показва, че клавиатурите на Genesis са способни да надживеят този лимит. Издръжливото алуминиево шаси е здраво и яко, така че дори падания и силни удари не могат да го впечатлят.


И ако все пак се случи да се повреди клавиш, той лесно може да бъде подменен. Genesis проектира клавиатурите си така, че да можем да ги поддържаме сами. Всичко, което трябва да направим, е да свалим засегнатия бутон, да издърпаме суича от мястото му и да поставим нов на неговата позиция. Това се случва с щипци, които са включени в комплекта на клавиатурата.

В кутията идват и два резервни розови суича, с които да направим замяната. Няма необходимост от запояване или специални технически познания. Всеки потребител може да се справи с ремонта.



Нещо повече: това може да бъде сторено „в движение”, в процеса на работа, без клавиатурата да се спира от работа, без да се прекъсва връзката с компютъра.

Всеки суич има и специално покритие против прах, което предпазва механизма на превключвателя и удължава живота му.

Светлини и персонализация

Както подобава на всяка геймърска клавиатура, и тук е налице RGB подсветка. С нея устройството може да се оцвети в един или няколко цвята, за да пасне на дизайна на работното пространство. За любителите на игрите е предвиден зрелищният PRISMO ефект.

Thor 303 TKL Peach Silent поддържа собствен софтуер, който позволява на потребителя да персонализира напълно настройките на устройството. Той може да избере любимия си режим на RGB осветление, да създаде смъртоносна клавишна комбинация и да настрои макроси и профили. От клавиатурата човек може да управлява музиката на компютъра си и силата на звука.

Благодарение на вградената памет, устройството запомня всички настройки, което означава, че дори след свързване на клавиатурата с друго оборудване, не е необходимо персонализацията да се настройва наново.

Наличност и цена

Тихата и издръжлива клавиатура Thor 303 TKL Peach Silent е достъпна в търговската мрежа у нас от партньорите на полския бранд Genesis. Моделът се предлага на цена около 130 лв. с включен ДДС и гаранция 2 години.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар