Intel Itanium остана без поддръжка в Linux

Процесорите Itanium са коренно различни от останалите чипове на Intel и AMD
(снимка: Intel)

Процесорите Intel Itanium най-накрая приключиха жизнения си цикъл. Поддръжката на тези чипове беше премахната и от ядрото на операционната система с отворен код Linux.

Intel пусна последните процесори от семейство Itanium през 2017 г., а преди две години компанията прекрати доставките им. Но окончателният край на това поколение дойде сега, тъй като основното ядро ​​на Linux вече не поддържа Itanium (IA-64).

Според публикация в Phoronix, поддръжката на Itanium е отпаднала в ядрото Linux 6.7, което означава, че Linux 6.6 е последната версия, която поддържа старите процесори на Intel.

В последните години поддръжката на Itanium в ядрото на Linux намаляваше. Освен това нямаше активни сътрудници за кода на Itanium, които да го поддържат и да направят някакви подобрения в него.

Месеци наред се говори за премахване на Itanium от ядрото на Linux и сега това най-накрая се случи. В резултат на промяната около 65 000 реда са премахнати от кода.

Процесорите Itanium са коренно различни от останалите чипове на Intel и AMD. Те се базират на напълно различна архитектура IA-64, която Intel разработи съвместно с Hewlett-Packard, и са предназначени за сървъри и работни станции.

Въпреки потенциала и предимствата, проектът Itanium не е успешен за 20-годишното си съществуване. В него бяха инвестирани много пари, но редица проблеми, както технически, така и маркетингови, а също и силната конкуренция доведоха до факта, че процесорите Itanium не успяха да се наложат в по-голям мащаб и дългосрочно на пазара.

Последният процесор от семейството е Itanium 9700 „Kitson”, пуснат през 2017 г. Технически той не се различава много от Itanium 9500, който излезе през 2012 г.

Коментари по темата: „Intel Itanium остана без поддръжка в Linux”

добавете коментар...

  1. ААА

    Линукс не е операционна система. Кога ще го научите най-после? Андроид също ползва Линукс ядрото. Правилното наименование е ГНУ, в най-лошия случай се казва ГНУ/Линукс – ГНУ е системата а Линукс е ядрото. След време като направят Хърд ядрото щете не щете ще си смените посоката.

Коментар