Чака се недостиг на памети през втората половина на 2010 г.


Чиповете за памети най-вероятно ще се окажат в недостиг през втората половина на следващата година, прогнозира специализираната анализаторска агенция DRAMeXchange, цитирана от Ройтерс. Причината, според анализаторите, е търсенето на повече капацитет от страна на потребителите и желанието на компаниите да наваксат забавената подмяна на компютрите.

Цените на DRAM чиповете, които са най-популярната компютърна памет, се стабилизираха през последните два месеца, след като през годината доста се повишиха в резултат на рецесията, която накара повечето производители да намалят капиталовите си разходи и да ограничат производствения си капацитет, предизвиквайки недостиг.

Прогнозата на DRAMeXchange е, че доставките на компютри ще се увеличат с 13 процента идната година, водени най-вече от ноутбуците, от които ще бъдат продадени 160 милиона броя, и нетбуците, които ще достигнат продажби в размер на 35 милиона броя.

"DRAM вероятно ще бъде в сериозен недостиг през втората половинана на 2010 г., предизвикан от увеличените PC продажби", обяви DRAMeXchange в четвъртък. Според анализаторите, цените през 2010-та "ще позволят повечето DRAM производители да останат на печалба".

Коментар