Патентна война между Nokia и Apple

Най-големият производител на мобилни телефони в света, Nokia, започна истинска патентна война срещу конкурента Apple. Финландската компания разшири списъка от претенции, подавайки жалба в Комисията по международна търговия на САЩ (ITC), става ясно от официално прес съобщение.

Nokia твърди, че почти цялата продукция на Apple, вкл. смартфони iPhone, плейъри iPod и компютри, е белязана от патентни нарушения. Последното обвинение на финландците е свързано със седем права над иновационни технологии, които Apple незаконно прилагала в елементи на своя интерфейс, в камери, антени и схеми за управлениe на захранването.

В края на октомври Nokia даде на съд компанията на Стив Джобс, като я обвини, че iPhone нарушава над 10 патента за безжични технологии, вкл. GSM, UMTS/3G WCDMA и WLAN. Ищецът настоява окръжният съд на щата Делауеър да забрани на Apple да продава смартфони, както и да я застави да плати компенсации на Nokia за причинените загуби.

Apple, от своя страна, подаде контраиск срещу Nokia, като я обвини в нарушаване на 13 патента. От Купертино изрично подчертаха, че действията им са провокирани от финландския производител. Хората на Стив Джобс претендират, че Nokia е копирала графичното оформление на потребителския интерфейс на iPhone, методите за мащабиране, за завъртане на изображението на дисплея и др.

Коментар