Робот намира изтощените електромобили и ги зарежда

Мобилната станция Bolt-ee позволява бързо автоматизирано зареждане на електромобили
(снимка: Nyobolt)

Рано или късно, зареждането на електромобилите ще стане напълно автоматизирано. Колата си стои на паркинга и едно роботче се грижи нейната батерия да бъде заредена. Нова разработка на британска компания повдига завесата пред паркингите от близкото бъдеще.

Става въпрос за автономен робот за зареждане на електрически превозни средства, който се движи из паркингите в търсене на изтощени батерии, които да зареди. Иновативното устройство е разработка на компанията Nyobolt и се нарича Bolt-ee.

Роботизираната мобилна станция позволява бързо, надеждно и автоматизирано зареждане на електромобили. Основното предимство на робота Bolt-ee е неговата мобилност, с което се избягва необходимостта от получаване на разрешителни за строеж и свързване към електрическата мрежа.

Концепцията Bolt-ee включва високоефективни 30 kW захранващи модули с 30 kWh батерийни модули, които използват литиево-йонна разработка на Nyobolt – тя удължава живота на батерията до 10 000 цикъла.

В бъдеще Bolt-ee може да осигури пробег от 150 километра с 10-минутен цикъл на зареждане, когато е свързан към превозно средство, което поддържа бързо зареждане. Освен това устройството може да се зарежда с всяка CCS зарядна станция.

Nyobolt планира да създаде специализирани докинг станции с динамично разпределение на заряда, за да зарежда едновременно няколко устройства Bolt-ee и да намали натоварването на инфраструктурата.

Коментар