Apple е много специален клиент на Arm

За всяка SoC, базирана на Arm архитектура, Apple плаща по-малко от 30 цента
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple плаща под 30 цента за всеки Arm-базиран процесор, който произвежда, по-малко от всеки друг клиент на британския холдинг, разработчик на едноименната процесорна архитектура. Как е сформирано подобно споразумение не е известно.

Производителят на iPhone и Mac отдавна разработва собствени платформи за смартфони, а през последните няколко години и за компютри. Тези SoC са изградени със собствени процесори на Apple, но базирани на архитектура Arm.

Според източници на MacRumors, Apple плаща на Arm по-малко от 30 цента за всеки чип, който произвежда. Не е ясно каква е нормалната цена, но е факт, че Apple плаща по-малко от всички останали лицензополучатели.

Освен това сумата е една и съща (по-малко от 30 цента на чип) за всяка Apple SoC, независимо от нейните характеристики. Така, въпреки че гигантът от Купертино е един от най-големите клиенти на Arm, британската компания получава по-малко от 5% от общите си приходи от Apple.

През 2017 г. главният изпълнителен директор на SoftBank, която току-що беше придобила Arm, събра група ръководители на компанията, на които се оплака от Apple. По това време Apple плащаше повече за парчето пластмаса, което защитава екраните на новите iPhone, отколкото за лиценза на Arm.

Каква е била лицензната такса към онзи момент не е известно, но сегашните 30 цента (по-точно по-малко от 30 цента) ясно показват, че ако SoftBank се опита да промени нещо чрез преговори, това няма да се получи.

Коментар