Най-популярният браузер е Firefox 3.5, но…

След като години наред свири втора цигулка, отстъпвайки пред Internet Explorer, сега Firefox вече е на върха. Поне от една гледна точка.

По данни на StatCounter.com, Firefox 3.5 е най-популярният интернет браузер от всички. Тази версия се ползва от 21,9% от уеб потребителите по света. На второ място е IE 7 с дял от 21,2%.
Уловката, както навярно вече сте се досетили, е в това, че при сумарните пазарни дялове доминиращият играч си остава браузерът на Microsoft. Всички версии на IE, които се ползват в момента, формират по-голям пазарен дял от този на сумата от всички версии на Firefox.
Сумарно, IE 6, 7 и 8 дават на Microsoft сериозно предимство с над 50 процента пазарен дял, на фона на 30 процента за версиите на „лисицата“.
Разбира се, никога не бива да се забравя, че никоя статистика не дава 100% достоверност. Много потребители ползат повече от един браузер, някои браузери имат свойството да се „преструват“ на други, а значение има и това кои сайтове биват проследявани.
И все пак малката победа на Firefox е съществена, защото говори за дълготрайно положитено развитие на Firefox, 5 години след появата на версия 1.0.

Коментар